Rock News

Nirvana, Oasis, Pink Floyd, Joy Division printre artiștii cu cele mai bine vândute viniluri lansate între 1970 și 1999

„Rumors” al Fleetwood Mac este cel mai vândut vinil din Marea Britanie, conform Official Charts Company în perioada vizată. Celelalte albume, care completează primele cinci locuri, sunt „The Dark Side Of The Moon” de la Pink Floyd, „Nevermind” de la Nirvana, „(What's The Story) Morning Glory” al Oasis și Queen, cu compilația Greatest Hits.

Clasamentul complet îl puteți consulta aici.

Potrivit Official Charts Company, Marea Britanie a avut recent cea mai bună săptămână de vânzări de viniluri din ultimele trei decenii, lucru încurajat și de ceea ce se numește la ei „Record Store Day”, un eveniment care își propune să încurajeze casele de discuri independente și cultura muzicală, în general. Record Store Day a fost înființată în 2007, iar în cadrul acestui eveniment, artiști, trupe și case de discuri lansează în mod special materiale muzicale exclusiv pe vinil sau CD, precum și alte produse și colecții limitate, care sunt disponibile doar în magazinele de înregistrări participante. 

Viniluri

Popularitatea discurilor de vinil este cu siguranță în creștere, iar artiștii vor obține în 2024, la nivel global, o sumă prognozată la 5,2 miliarde de dolari, aproape dublu față de suma realizată în ultimii trei ani la un loc.

CD-uri

Raportul RIAA arată că și veniturile din CD-uri au crescut, dar în ceea ce privește produsele fizice vândute, oamenii au cumpărat de fapt cu aproximativ 700 000 de CD-uri mai puține în 2023 decât în anul precedent. (Dacă sunteți curioși, aproape o jumătate de milion de casete s-au vândut anul trecut, conform Billboard).

Stream

În ciuda confortului streamingului pentru melomani, artiștilor le este foarte greu să îndeplinească cerințele Spotify pentru a câștiga cât de cât decent și pentru a se susține. Un studiu recent al Union of Musicians and Allied Workers dezvăluie că un artist are nevoie de 250 de streamuri Spotify pentru a câștiga 1 USD, ceea ce echivalează cu peste 250 000 de stream-uri pentru 1 000 USD. De exmplu, Uruguay a interzis recent Spotify, solicitând „remunerarea corectă și echitabilă” pentru cei care compun și cântă.

Foto: officialcharts.com.