Ivar Bjørnson (Enslaved): Despre conceptele de „sacralitate” și identitate culturală explorate pe albumul „Utgard”

„Cu cât ești mai înrădăcinat în propria cultură, cu atât îți este mai ușor să te identifici cu alte persoane din jurul lumii,” spune muzicianul.

În încercarea de a ne aduce mai aproape de „sacralitate” (sau, cel puțin, mai aproape de ceva „diferit”, ce trebuie descoperit în interiorul nostru), formația norvegiană Enslaved a revenit, luna trecută, cu albumul „Utgard”. Într-un interviu acordat pentru publicația Metal Hammer, chitaristul Ivar Bjørnson a explicat, pe îndelete, viziunea pentru noul disc denumit în onoarea unuia dintre cele nouă tărâmuri din cosmologia nordică.

„Foarte multe dintre lucrurile cu care ne confruntăm pe albumul ăsta au legătură cu conceptul de a călători, de a explora și de a te pune în situații inedite,” explică muzicianul. „Cu cât ești mai înrădăcinat în propria cultură, cu atât îți este mai ușor să te identifici cu alte persoane din jurul lumii. Bineînțeles, când am creat albumul, nu ne așteptam să fim loviți de COVID-19, dar ne-a fost demonstrat cât de important este să călătorești, să vezi conexiuni și paralele cu modul în care oamenii sunt modelați de mediul lor înconjurător,” continuă artistul.

În concepția lui Ivar, mitologia reprezintă istoria psihicului oamenilor din anumite regiuni geografice. „Să vezi similaritățile, și modul în care aceste arhetipuri par a fi un numitor comun, este reconfortant. Dar chiar dacă avem umanitatea asta în comun, tot alegem să facem lucruri extrem de diferite. Nu vreau să spun că sunt deziluzionat, însă cred că acest album descrie trecerea printr-o furtună,” a mai spus Bjørnson.

După cum au explicat muzicienii însă de la început pentru Nuclear Blast, „Utgard” este un concept cu multe semnificații pentru ei – „o imagine, o metaforă, o «locație» ezoterică, un cuvânt de sine-stătător etc. – pe diverse nivele și straturi. Din mitologia nordică, îl știm ca un peisaj pe care giganții îl cutreieră; unde zeii din Asgard nu au niciun control; periculos, haotic, incontrolabil, și unde nebunia, creativitatea, umorul și haosul își fac veacul. Acest album este o călătorie în și prin «Utgard»,” spun artiștii.

„Utgard”, cel de-al cincisprezecelea disc de studio al norvegienilor, a ajuns la urechile publicului pe data de 2 octombrie. După cum ți-am scris în aprilie, albumul ar fi trebuit să apară pe piață în luna mai, însă pandemia le-a pus băieților bețe-n roate.

Foto: Instagram, Enslaved

 

Web radios