#PieseleVieții lui Cristi Dumitrașcu | Chestionar muzical ROCK FM

Ce ar fi un post radio de rock fără folkistul său?! Din fericire nu prea știm ce să răspundem la întrebarea asta retorică pentru că suntem bucuroși să-l avem în echipa Rock FM pe Cristi Dumitrașcu. El este vocea care vă prezintă, în fiecare luni seară, emisiunea „Folk Bun”.

După cum e și vizibil, ne-am propus să-i avem pe cei mai buni în echipa noastră, iar Cristi, cu o experiență de peste 20 de ani în industrie, are la purtător multe trofee dobândite la festivaluri foarte populare de folk. În plus, între festivaluri și concerte, n-a stat degeaba și a publicat patru albume de autor.

Și dacă nu știați, Cristi are o licență de profesor de muzică și de dirijor de cor. Însă, dacă aveați nevoie de meditații, cu regret vă anuțăm că el singur susține că nu a profesat niciodată. Asta pentru că fix la momentul absolvirii a descoperit radioul, iar de atunci tot asta face. Tot ce putem spune e: Keep up the good work Cristi!

  1. Prima melodie pe care ți-o amintești.

 Este un cântec pe care mi-l cânta maică-mea pe când aveam 3-4 ani, la mare, când mă plimba cu ceea ce ai mei numeau Titicar, adică acel trenuleț tras de un tractoraș care mergea printre stațiuni. Terente și Didina, sau Titina, un cover interbelic,  era un cântec despre povestea banditului brăilean Terente, iar tema originală a cântecului era o piesă compusă de Charlie Chaplin, care apare într-unul dintre filmele lui.

  1. Prima melodie de care te-ai îndrăgostit.

 Din folk sunt mai multe, dar probabil că una care mi-a intrat adânc în inimă, pe la 8-9 ani, este „Ultima zi”, de Alexandru Zărnescu. Din rock, a fost fără îndoială Scorpions „Still loving you”, o baladă pe care dansam în 1986, într-o tabără de pionieri la mare, cu o fată de care mă îndrăgostisem.

 

  1. Primul album pe care l-ai cumpărat.

 Discul vinil Compact „Fata din vis”, ‘87 sau ‘88, îmi amintesc perfect coperta neagră, lucioasă, a vinilului ăsta, care era una dintre marile piese pe care dacă le aveai erai mai mult decât „șmecher” în acele vremuri!

  1. Primul concert la care ai fost.

 1983, Cenaclul Flacăra, Stadionul Republicii, în cartierul Uranus, demolat de Ceaușescu înainte de ‘89. Șeicaru, Socaciu, Bertzi, Alexandru Zărnescu, Mirela Atudorei, Poesis, Florin Săsărman, Majay Gyozo și multe alte nume de artiști care făceau ca un concert să dureze mai bine de 12 ore! Acum, acest stadion este transformat în parcarea subterană a Palatului Parlamentului.

  1. Melodia care te face să dansezi.

 O iau ca pe o plăcere vinovată: Buena Vista Social Club – „Hasta Siempre - Comandante Che Guevara”

  1. Melodia care te face mereu să plângi.

 De departe, „Cățel emigrant”, pe care l-am ascultat în copilărie și pe care l-am cântat de curând pentru prima dată în viață într-un concert Remember Victor Socaciu. Este un cântec de o sensibilitate nebănuită, Victor avea un suflet mare și iubea animalele, nu e singurul lui cântec despre necuvântătoare.

7. Melodia care nu îți iese din cap.

 Radiohead – „Creep”

  1. Albumul care ți-a schimbat viața.

 Alexandru Andrieș – „Interzis”

Coldplay – „Parachutes”

 Ambele la vremea lor, Andrieș în ‘90 m-a învățat ce este curajul și cât de puternice pot fi atitudinea și cuvântul, iar Coldplay în 2000, mi-a arătat cât de frumos și de avangardist se pot exprima niște muzicieni prin instrumente și mijloace de expresie, în fond, atât de clasice.

 

  1. Melodia cu care te-ai trezi zilnic.

 „Amintire cu haiduci” - Vali Sterian

  1. Piesa care te definește.

 Este foarte complicat să afirm că există o piesa care mă definește. Dacă ar fi să aleg totuși, sunt norocos să pot propune un cântec compus chiar de mine împreună cu ai mei  colegi din band, un cântec publicat pe albumul „Circa șapte La rece” în 2009.

Cristi Dumitrașcu - „Îi las pe ei”

 

Web radios