Bob Dylan, în zece melodii și momente de istorie muzicală

Bob Dylan a împlinit 81 de ani. Legendarul artist din Minnesota, recunoscut pentru vocea sa inconfundabilă, dar și pentru versurile sale pline de substanță, a devenit unul dintre cele mai importante personaje din cultura modernă.

1. Bob Dylan, pe numele adevărat Robert Allen Zimmerman, a renunțat la cursurile facultății din Minnesota. La scurtă vreme s-a mutat pentru o vreme la New York, unde a cântat în diferite pub-uri din Greenwich Village și s-a inspirat din stilul unor folkiști populari, cum ar fi Fred Neil, Odetta și Dave Van Ronk. La începuturile sale muzicale, artistul era fan al muzicii rock, dar folk-ul l-a cucerit, datorită sensibilității și profunzimii de care dă dovadă.

2. Cântărețul a vândut peste 125 de milioane de albume la nivel mondial, însă, până în 2020, nu a avut niciodată o piesă pe locul I în topuri. A reușit performanța asta cu o piesă pe care a scris-o, „Mr Tambourine Man”, preluată de cei de la The Byrds, dar cei din urmă au câștigat prima poziție în topul american.

În urmă cu zece ani, când a împlinit 70 de ani, mai mulți muzicieni și compozitori celebri au participat la un sondaj pentru a decide care este cea mai bună melodie lansată de Dylan.
Rezultatul a fost compoziția lui din 1965, „Like a Rolling Stone”, despre care a spus că este cea mai sinceră și directă muncă a lui.

„După melodia asta, nu am mai fost interesat să scriu un roman sau o piesă. Am știut că vreau să scriu cântece, deoarece reprezintă o cu totul altă categorie”, a spus el. Și pentru că tot vorbim de melodiile sale, e bine să notăm și ironia că multe dintre ele sunt cunoscute de public drept versiuni de cover.

„Make You Feel My Love” via Adele, „Mr Tambourine Man” via The Byrds sau „All Along The Watchtower” via Jimi Hendrix. „A cântat melodiile mele așa cum aș fi făcut-o eu dacă eram el”, a spus Bob despre regretatul chitarist.


3. Deși nu se mândrește cu multe „number one hits”, Dylan are în palmares atât un premiu Pulitzer, un Nobel, dar și un Oscar, luat în 2000, când a câștigat la categoria „Cel mai bun cântec original” cu piesa „Things Have Changed”, de pe coloana sonoră a filmului „Wonder Boys.”

În 2008, a devenit primul artist rock care a câștigat vreodată Pulitzer-ul. Organizatorii au ținut să complimenteze „impactul profund pe care l-a avut asupra muzicii și culturii americane, datorat compozițiilor sale lirice puternice, extraordinar de poetice.”

În 2016, comitetul Premiului Nobel l-a lăudat pentru faptul că „a creat noi forme poetice de expresie în tradiția americană a cântecelor”.

În 2020, în timp ce ne aflam cu toții în izolare din cauza pandemiei, a lansat un cântec „nelansat, înregistrat cu multă vreme în urmă”, intitulat „Murder Most Foul”.
Melodia are 17 minute și vorbește despre modul în care lumea a reacționat după moartea lui JFK. Dylan a lansat această piesă în semn de recunoștință pentru fanii și susținătorii săi, care și-au arătat „loialitatea, de-a lungul anilor.” Melodia a făcut propria ei istorie și a devenit prima lui piesă numărul 1, în topul Billboard, Rock Digital Song Sales.

4. După nouă luni petrecute în New York, imediat după ce s-a lăsat de facultate, artistul a semnat un contract cu cei de la Columbia Records. Avea doar 20 de ani, iar în spațiul american ești considerat minor. Nepăstrând legătura cu părinții, nu a vrut să-i contacteze pentru a semna contractul și a spus despre el că este orfan. În biografia pe care a oferit-o casei de discuri, a notat că este un orfan din New Mexico, care a urcat într-un tren spre New York.

5. El este cel care i-a introdus pe The Beatles în lumea marijuanei, legenda spunînd că cei patru nu erau fani marijuana, la începutul carierei lor.

Totul s-a schimbat în 1964, când l-au cunoscut pe Bob la Delmonico Hotel din New York. Povestea susține că Dylan nu avea dubii că Cei Patru fumează, mai ales după ce a înțeles greșit unul din versurile piesei „I Want to Hold Your Hand” - el a încurcat „I can't hide” cu „I get high”. El a făcut un joint și l-a pasat băieților, iar restul e istorie.

De fapt, John Lennon a vorbit despre intersecția grupului cu substanțele de acest gen, într-un interviu pe care l-a acordat apoi celor de la Playboy. „Nu se mai putea înțelege nimeni cu The Beatles. Fumam marijuana la micul dejun. Ne plăcea foarte mult și nimeni nu putea comunica cu noi, deoarece aveam mereu ochii roșii și chicoteam constant”.

6. La finalul anilor 1970, artistul a avut o revelație creștină, după divorț, când un fan a aruncat o cruce pe scena unde ținea un concert. S-a botezat, iar apoi a lansat câteva albume cu melodii gospel contemporane, cum ar fi „Gotta Serve Somebody”.

Cu toate astea, în 1997, a vorbit despre credința lui cu cei de la Newsweek și a spus: „Religia și filosofia le găsesc în muzică, nu altundeva. Nu ader la rabini, preoți sau evangheliști și am învățat mai multe din melodii decât am învățat de la această entitate”.

7. În 2004, Dylan a apărut într-o reclamă la brandul de lenjerie intimă, Victoria's Secret. Ad-ul a folosit piesa „Love Sick”, de pe albumul lui din 1997, „Time Out of Mind.” În video, apare alături de modelul Adriana Lima, în timp ce se plimbă pe străzile și canalele din Veneția. Poate părea ciudat pentru un artist activist să facă o astfel de reclamă, dar, la mijlocul anilor '60, întrebat ce produs l-ar putea face să-;i foloseasc[ muzica pentru reclame, cântărețul a răspuns: „lenjeria feminină”.

8. Pe lângă faptul că știe să cânte la 18 instrumente muzicale (de la harpă, la mandolina, flaut sau fluier), Dylan este și sculptor. În 2016, el a realizat o sculptură imensă din fier, o poartă de 8 metri la intrarea cazinou-ului MGM National Harbor. Vizitatorii pot trece prin această operă de artă, „prima lucrare de artă a artistului în spațiul public”, intitulată „Portalul”.
La vremea respectivă, Dylan a explicat cum sculpturile sale sunt făcute de la zero din metal, jucării pentru copii și alte vechituri pe care le găsește. În ceea ce privește portalul, care va face parte din colecția permanentă a National Harbor, el a spus: „Porțile mă atrag datorită energiei negative pe care o permit. Pot fi închise, dar în același timp lasă anotimpurile și briza să intre și să plutească. Te pot închide pe dinafară sau pe dinăuntru. Și, într-un fel, nu e nicio diferență”.

9. În 1966, Dylan a făcut un accident de motocicletă. Nimeni nu știe circumstanțele în care s-a petrecut incidentul, nu a fost niciodată spitalizat după, dar a lipsit din public câțiva ani după asta. În tot acest timp, el a format o trupă pe care a numit-o The Band și care înregistra melodii numite „The Basement Tapes”. Deși au fost lansate public ani mai târziu, experiența prin care a trecut a fost transformatoarea pentru stilul lui de a scrie versuri.

10. Momentul trecerii lui Dylan la chitara electrică a rămas un punct de cotitură în istroia muzicii.

Bob Dylan era până atunci cunoscut în lumea muzicii pentru cantecele sale cu text bine construite, el cântând în mod tradițional cu o armonică și o chitară acustică. Dylan însă a hotărât ca la concertul pe care îl avea la festivalul Newport din 1965 să facă schimbarea la chitara electrică.

Publicul nu a înțeles schimbarea, au început huiduielile, iar concertul a fost întrerupt după trei melodii, o parte din public părăsind show-ul. Concertul a continuat pentru cine a dorit să asculte un Dylan electric.

Așa cum vă povesteam la început, viața lui Bob Dylan nu poate fi curpinsă în câteva paragrafe, iar curioșii o pot descoperi în toate planurile sale, deoarece artistul nu s-a limitat doar la a scrie muzică. El a publicat deja o carte de memorii, „Chronicles: Volume One”, o carte de poezii, „Tarantula”, cât și mai multe volume în care-și analizează versurile.

Web radios