Anual, timp de 10 zile, Festivalul Internațional de la Sibiu aduce spectacole indoor de teatru, dans, circ, muzică etc., timp în care străzile orașului sunt umplute cu spectacole și expoziții care explodează de culoare, muzică și voie bună. Tot timpul se întâmplă câte ceva, atât pentru publicul tânăr, dar și pentru cel experimentat.
Ediția din acest an se va încheia duminică, 3 iulie, și până atunci multe alte nume ale muzicii vor urca pe scena din Piața Mare. Pentru programul tuturor spectacolelor, expozițiilor și concertelor din FITS 2020 puteți găsi toate detaliile pe website-ul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Eusebiu Tudoroiu: Prima melodie pe care ți-o amintești.
Dan Bittman: Eram în primii ani de scoală și aveam un coleg croat. El ne aducea muzică în vremea când în România nu intra nimic și nu aveam idee de ce se cântă pe afara. Ne-a adus un vinyl mic, un single cu două piese „Deep Purple” și una dintre piese era asta care pe mine m-a terminat. Din momentul ăla, când am auzit noul solist al trupei Deep Purple, am fost șocat. Era David Coverdale.
Prima melodie de care te-ai îndrăgostit.
Nu știu pentru că sunt așa multe piese pe care le ascultam... Dar probabil ceva de la Beatles. „Hey, Jude”, de exemplu. Era o perioadă frumoasă și efervescentă când lumea chiar asculta mult. Ar mai fi „Money”, Pink Floyd. Eu am fost după un mare fan Deep Purple, Whitesnake, Led Zeppelin. Și țin minte că ascultam Europa Liberă, un post de radio „clandestin”, care se asculta în toată România. Și ascultam „Nobody's Fault But Mine” – Led Zeppelin. După cum spuneam, sunt multe. Inclusiv Abba. Dansam pe Abba la party-urile noastre și pe Phoenix. Trupă pentru care, apropo, am o dragoste eternă.
Primul album pe care l-ai cumpărat.
Hmm...era în 1980. Scăpasem, fugisem...sau de fapt, nu fugisem pentru că m-am întors ca fraierul. Plecasem în Germania. Prima dată am ajuns în Viena. Și acolo am intrat într-un magazin de muzică unde am rămas șocat, era prima dată când vedeam un magazin de muzică cu sute de vinyl-uri, cu căști, unde puteai să asculți tot și am ascultat Queen- „Another One Bits The Dust”. Și ăsta este primul disc LP pe care l-am cumpărat.
Primul concert la care ai fost.
Uhh, stai să mă gândesc. Primul concert, dacă e sa o iau așa pe bune, a fost în două ocazii. Un Iris prin anii ’80 și un Domino. Erau niște trupe care cântau excepțional. Și de atunci am început să merg la concerte.
Melodia care te face să dansezi.
Dacă e muzica bună și are ritm, mă trezesc. Dar uite, azi în mașină, ascultam o melodie foarte veche Hot Chocolate - „You Sexy Thing” și mă gândeam: „Băi, ce vremuri erau!”. Așa îmi plac și Kool & The Gang care la capitolul ritmuri stau foarte bine și te fac să sari în sus. Sunt multe, sunt foarte multe.
Melodia care te face mereu să plângi.
Măi, „Să nu îmi iei niciodată dragostea” mă pune în multe situații. Multă lume ar crede că este „Vine o zi”, însă nu. Aceea e o piesă pe care și în seara asta o să o cântăm în memoria prietenului nostru care ne-a părăsit de curând, Leluț Vasilescu, de la Compact. Depinde mult de stare.
Melodia care nu îți iese din cap.
Dacă aud câte una și e acolo, aia e. Când ascult ceva la radio îmi rămâne în cap. Așa că nu aș da neapărat un titlu.
Albumul care ți-a schimbat viața.
„One Night At The Opera” – Queen
În primul rând pentru că erau interziși în România. În anii ăia să auzi cum cântă Freddie Mercury era pur și simplu fenomenal, înnebuneai. Și vocile. Album ăla era celebru pentru vocile din background care erau pe zeci de canale. Pentru noi, să vorbești despre atâta performanță tehnică era de domeniul visului. Azi e simplu. Dar atunci era cu benzi late de înregistrare, cu cântat live în studio și pentru noi era fabulos să auzi ce făcea Freddie cu Queen.
Melodia cu care te-ai trezi zilnic.
E dimineață în altă viață. (râde)
Piesa care te definește.
„Să nu-mi iei niciodată dragostea”.
Asta e clar piesa mea de suflet. Mie mi se pare că e esență: poți să îmi iei orice până la urmă. Fă ce vrei cu mine, calcă-mă în picioare, rupe-mă în bucăți, dar, dacă îmi iei dragostea, s-a terminat. Și eu fără dragoste nu pot să trăiesc asta e esența vieții pe care am trăit-o.
Foto: Gligor Nicolae