Drumul-manifest, ViaTransilvanica poartă drumeții în Sarmizegetusa Regia. Odată ajunşi în parcarea de la poalele sitului arheologic, drumeții au de mers circa un kilometru pe un drum pietonal până la porţile cetăţii dacice. Pe lângă farmecul pe care îl are locul în care poți să vezi încă arheologi în acțiune, aici te bucuri și de peisaje unice, zona fiind înconjurată de întinderi mari de pădure.
Ruinele încă mai ascund multe mistere nedescoperite despre cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. Actualul sit a fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, folosit de Decebal pentru apărare contra cuceririi romane.
După cucerirea Daciei și înglobarea ei în Imperiul Roman, capitala a fost mutată la Ulpia Traiana (Sarmizegetusa), aflată la peste 40 de km depărtare. Ruinele cetății dacice Sarmizegetusa Regia au fost incluse pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Fortăreața, un patrulater alcătuit din blocuri masive de piatră (murus dacicus), a fost construită pe cinci terase, pe o suprafață de aproximativ 30.000 m². Sarmizegetusa conținea de asemenea o zonă sacră, ruinele acesteia fiind cele mai vizibile în prezent. Printre cele mai importante sanctuare circulare dacice se află și Calendarul Circular.