Porcupine Tree, headliner la ARTmania Festival 2023

Porcupine Tree, reunită după mai bine de un deceniu, va concerta pentru prima dată în România la ARTmania Festival 2023, care va avea loc în perioada 28 - 30 iulie. Emperor, SAMAEL şi Pain of Salvation sunt deja confirmate.

Bazele Porcupine Tree au fost puse de Steven Wilson în 1987. Alături de el, în formula actuală a formaţiei, se află claviaturistul Richard Barbieri, care a făcut parte din grupul new wave Japan, şi bateristul Gavin Harrison, care mai colaborează cu The Pinneaple Thief, dar şi cu trupa-fenomen King Crimson. Atât Steven Wilson, ca artist solo, cât şi Gavin Harrison, cu The Pineapple Thief, au făcut parte din line-up-ul ARTmania Festival, în 2018, respectiv 2022.

În primii ani, Steven Wilson a fost cel care a compus integral muzica pentru proiectul său. Din 1993, a început să coopteze diverşi muzicieni, între care Richard Barbieri, la clape, Colin Edwin, la bas, şi Chris Maitland, la tobe. Primul line-up a rezistat până în 2002, când Gavin Harrison l-a înlocuit pe Chris Maitland.

De-a lungul timpului, grupul a făcut şi schimbări de ordin muzical. A trecut de la rock psihedelic, space rock şi rock experimental la progressive rock, alternative rock şi progressive metal.

Din 2010 până în prezent, trupa a fost în mare parte inactivă pe scena muzicală, Steven Wilson fiind implicat în diverse proiecte solo, la fel şi alţi membri. Steven Wilson, Richard Barbieri şi Gavin Harrison au continuat, intermitent, să lucreze în secret, iar după un deceniu a apărut „Closure / Continuation”.

Albumul, rezultatul unui proces de creaţie care a durat 12 ani, a fost lansat în iunie 2022. Apariţia lui a fost urmată, toamna aceasta, de o serie de concerte sold-out pe arene din Europa, pentru care li s-au alăturat Randy McStine (chitară) şi Nate Navarro (bas). Printre show-urile de succes a fost cel de pe Wembley Arena, unde trupa a cântat în faţa a 12.000 de persoane.

„Considerăm că este probabil în top 3 cele mai bune albume pe care le-am făcut până acum, alături de «In Absentia» şi «Fear of a Blank Planet». Este Porcupine Tree pur, dar, în acelaşi timp, sună proaspăt”, spun membrii trupei despre „Closure / Continuation”.

Cu fiecare lansare, Porcupine Tree a explorat noi idei muzicale, trecând de la rock psihedelic pastoral şi peisaje sonore electronice ambientale la pop experimental şi metal propulsiv. Albume ca „Fear of a Blank Planet”, nominalizat la GRAMMY în 2007, şi „The Incident”, din 2009, au arătat că Porcupine Tree a îmbinat fără efort genuri distincte pentru a crea un univers muzical revoluţionar care este propriu grupului.

De la „On the Sunday of Life...”, apărut în 1992, şi până la „Closure / Continuation” (2022), grupul Porcupine Tree a lansat „Up the Downstair” (1993), „The Sky Moves Sideways” (1995), „Signify” (1996), „Stupid Dream” (1999), „Lightbulb Sun” (2000), „In Absentia” (2002), „Deadwing” (2005), „Fear of a Blank Planet” (2007) şi „The Incident” (2009). Lor li se adaugă zece albume live şi cinci compilaţii.

Pentru cea de-a 16-a ediţie ARTmania Festival, inclusă în proiectul „Punţi Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural”, derulat de ARTmania Events cu Inferno Metal Festival & Music Conference şi Midgardsblot Festival, două dintre cele mai importante evenimente de gen din Norvegia, au mai fost confirmate trupele Emperor (Norvegia), SAMAEL (Elveţia), Pain of Salvation (Suedia), iar noi nume vor fi comunicate în săptămânile ce urmează.

Abonamentele pentru ediţia de anul viitor pot fi cumpărate, pe 23 noiembrie, la preţul de 350 lei/buc. + taxe doar de la clubul Quantic din Bucureşti, unde are loc un eveniment pentru public la care accesul este liber.

Online, abonamentele pentru ARTmania Festival 2023 pot fi achiziţionate de pe website-ul oficial (www.artmaniafestival.ro) şi de pe iabilet.ro, la preţul de 400 lei/ buc. + taxe.

Web radios