Albumele anului 2023

După ce anul trecut lumea muzicii a avut parte de o serie impresionantă de lansări, 2023 se anunță cel puțin la fel de interesant. Fanii unor trupe ca Metallica, Godsmack, Powerwolf sau Uriah Heep au motive de a fi entuziasmați pentru lunile următoare.

Anul trecut a însemnat un motiv de fericire pentru fanii muzicii rock. Albume noi au văzut lumina zilei de la legende precum Rammstein, Muse, Scorpions, Megadeth sau Ozzy Osbourne, în timp ce Queen, The Smile, Mick Jagger, Slash sau Bruce Springsteen și-au surprins ascultătorii cu single-uri care au dominat topurile rock din întreaga lume. 

După un asemenea maraton de lansări, nu putem fi decât entuziasmați pentru ce va aduce 2023 industriei rock. Deși există o listă consistentă de albume pentru care încă așteptăm cu sufletul la gură o dată oficială de lansare, știm care sunt titlurile care vor cuceri inimile rockerilor în prima jumătate de an. Așadar, iată o parte dintre cele mai așteptate materiale discografice ale lui 2023. 

Maneskin – „Rush!”, 20 ianuarie 

Popularitatea foarte tinerilor rockeri italieni pare să nu se oprească din creștere de la câștigarea competiției Eurovision 2021 încoace. După trei albume de studio, concerte sold out în întreaga lume, o colaborare cu legenda punk-ului Iggy Pop și un cover pe coloana sonoră a blockbuster-ului Elvis, aceștia se grăbesc să fie printre primii care lansează un album în 2023. „Rush!” se lansează pe 20 ianuarie, iar câteva dintre single-urile extrase de pe discul ce va conține 17 track-uri se bucură deja de un real succes.

 

Uriah Heep – „Chaos & Color” - 27 ianuarie

Despre Uriah Heep s-a scris imens  și cred că ce e cu adevărat esențial de zis despre ei e că dacă există câteva nume pe care le putem numi „legende”, ei sunt fără doar și poate pe acea listă! După ce anul trecut au vizitat România într-un concert memorabil din cadrul turneului care aniversa 50 de ani de muzică, trupa se pregătește să sărbătorească un număr la fel de frumoasă. La finalul primei luni din 2023, britanicii își lansează cel de-al 25-lea album de studio. 


Green Day – „Nimrod Re-Release” - 27 ianuarie

. Discul „Nimrod” pare să aibă un loc special în inima celor de la Green Day, care îl relansează cu ocazia aniversării a 25 de ani de la premiera albumului. „Nimrod” s-a mai bucurat de o astfel de atenție specială și la aniversarea de 20 de ani. Acum, trupa anunță că va scoate o ediție specială care va include 5 CD-uri sau 3 discuri vinyl a versiunii originale din 1998 împreună cu o serie de demo-uri de la sesiunile de înregistrări și trei piese, „You Irritate Me”, „Tre Polka” și un cover după „Alison” a lui Elvis Costello, nepublicate până acum.


Paramore – „This Is Why” - 10 februarie

Cu toate că fanii lor sunt obișnuiți cu perioade lungi de așteptare între discurile scoase de Paramore, cei cinci ani de când a fost lansat albumul „After Laughter” reprezintă cel mai lung interval pe care tânăra trupă și-a luat-o pentru a pregăti un nou material. Cel de-al patrulea album va ajunge la urechile ascultătorilor la primăvară. 


Adam Lambert – „High Drama” - 24 februarie

Controversa e una dintre constantele care i-au urmărit cariera lui Adam Lambert încă de la primele apariții. Deși vocea sa explozivă și talentul său au uimit, atitudinea sa dramatică și aparițiile lui teatrale au fost fost considerate de mulți ca fiind mult prea „out of the box”. Când Brian May și Roger Taylor au decis că acesta e noul solist care urma să cânte alături de Queen, subiectul a generat un val de dezbateri în toată lumea, mulți comparându-l inevitabil pe tânăr cu legendarul Freddie Mercury. Între aparițiile alături de Queen, Lambert s-a dedicat propriului său drum, iar acum se pregătește să își lanseze al cincilea material solo. 


Godsmack – „Lighting Up the Sky” - 24 februarie

Vești dulci-amărui primesc anul ăsta iubitorii americanilor de la Godsmack. Rockerii care au vizitat ultima oară România în vara anului trecut se pregătesc de lansarea celui de-al optulea album din carieră. „Lighting Up The Sky” va fi totuși și ultimul lor disc, despre care aceștia au afirmat că s-ar putea să fie și cel mai important de până acum. Deși trupa a anunțat că nu va mai scoate muzică nouă, vor continua să concerteze și să își viziteze fanii din întreaga lume cu turnee care vor include cele mai mari hituri ale lor.  


Gorillaz – „Cracker Island” - 24 februarie

Ca și în cazul celor de la Godsmack, tot numărul opt în discografie va avea și „Cracker Island”, pe care Gorillaz îl vor lansa pe 24 februarie. Discul britanicilor va conține o serie impresionantă de colaborări cu nume precum Stevie Nicks, Adeleje Omotayo, Thundercat, Tame Impala, Bad Bunny, Bootie Brown și Beck.


Powerwolf – „Interludium” - 7 aprilie

Șapte titluri de piese vor regăsi fanii germanilor de la Powerwolf pe noul lor disc. Printre acestea,  „Sainted By The Storm", single care a devenit deja foarte popular încă de anul trecut. Vestea foarte bună pentru ascultătorii lor din România e că după ce ne-au vizitat vara trecută cântând în deschiderea concertului Kiss de la București, rockerii se vor întoarce pe 6 iunie într-un concert la Romexpo, unde vor fi cap de afiș.  


Metallica – „72 Seasons” - 14 aprilie

Poate cel mai așteptat album al anului vine de la una dintre cele mai ascultate trupe ale tuturor timpurilor și cu siguranță a anului 2022. Două hituri Metallica au cucerit mapamondul anul trecut. „Master Of Puppets” a recâștigat cele mai înalte poziții ale topurilor muzicale, la 36 de ani de la lansare, după ce piesa a fost inclusă în coloana sonoră „Stranger Things”, serialul fenomen marca Netflix. În finalul anului, trupa și-a anunțat mult așteptatul album de studio cu numărul 11 și a lansat „Lux Æterna”, un prim extras de pe „72 Seasons”, care a avut un mega succes instant. 


Artiștii de la care așteptăm albume în 2023, dar care încă nu au anunțat datele oficiale: 


Depeche Mode – „Memento Mori”
The Cure – „Songs Of A Lost World”
Peter Gabriel – „i/o”

Acestora li se adaugă trupe precum Anthrax, Europe, Judas Priest, Guns N’ Roses, Testament și The Killers care au anunțat că lucrează la noi materiale discografice cu posibilitatea de a fi lansate în 2023

Web radios