Ce e de făcut în caz de cutremur?

Având în gând situația din Turcia și din Siria, realizatory au chemat-o pe Georgiana Ilie să vorbească despre măsurile care trebuie luate în caz de cutremur

Azi-dimineață, la „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, a fost abordat subiectul siguranței în caz de cutremur alături de Georgiana Ilie, jurnalist. Aceasta, împreună cu Fundația Comunitară București, a întocmit un ghid despre ce e bine să facem înainte și în timpul unui seism.

În primul rând, cu toții ar trebui să avem un plan în caz de urgență pe care să îl stabilim cu familia și să îl respectăm. Georgiana spune că ea și fratele ei vor încerca în primul rând să ajungă acasă în caz că îi prinde vreun cutremur în oraș. Locul de întâlnire trebuie să fie sigur și ușor-accesibil. Printre locurile cele mai sigure se numără parcurile, lipsite de stâlpi mari și clădiri, și piețele mari, precum Piața Victoriei. Cele mai sigure zone sunt cele deschise, unde nu se prăbușesc structuri mari. 

Rucsacul de urgență trebuie să fie pus într-un loc ușor și rapid de accesat și trebuie să conțină acte, medicamente, trusă de prim-ajutor, mâncare, apă și radio cu dinam. E important să reținem că în primele 72 de ore în caz de urgență, trebuie să fim cât se poate de autonomi. Adică, dacă ne putem ține pe picioare și nu suntem grav accidentați, nu putem apela la serviciile de urgență. De aceea, e necesar să ne acordăm primul ajutor, dacă e nevoie, și să avem destulă apă la noi.

În casă, mobilierul mare, adică dulapuri, televizoare, biblioteci, trebuie să fie ancorat în perete, ca să nu riscăm să blocheze căile de ieșire sau să ne lovească. Nu țineți obiecte de sticlă sau din materiale grele pe rafturile de deasupra patului!

În timpul cutremurului, e esențial să rămânem calmi și să ne adăpostim. Ne putem ascunde sub masă, de exemplu. Realizatory au întrebat dacă pragul ușii e într-adevăr un loc sigur. „Depinde”, spune Georgiana. Nu fiecare toc al ușii e construit pe structura de rezistență a blocului, așa că masa rămâne cel mai la îndemână adăpost. Casa scării e cel mai nesigur loc, deci trebuie să rămânem înăuntru și niciodată să nu evacuăm imediat pe scări. În plus, chiar dacă seismul s-a încheiat, nu înseamnă că poate fi evacuată imediat clădirea. Trebuie să ne așteptăm la replici, care sunt extrem de imprevizibile. 

Mai multe detalii despre măsurile pe care le putem lua în caz de cutremur se găsesc pe site-ul Fundației Comunitare București. Pe site-ul Rock FM găsiți episodul „Morning Glory” integral de azi-dimineață, din care veți afla mai multe dintre sfaturile Georgianei Ilie. 


Morning Glory - 9.02.2023 - invitat Georgiana Ilie

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:40:27

MG - invitat Remus Ștefureac (INSCOP Research)

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:21:15

MG - invitat Cristi Popescu

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:26:48

MG - invitată Ada Milea

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:30:06

Web radios