Scena de jazz din România se dezvoltă din ce în ce mai frumos în ultimii ani, iar comunitatea de muzicieni și iubitori ai acestui gen muzical crește pe zi ce trece. „Jazzunit.”, seria de concerte lunare din clubul Control, reprezintă misiunea membrilor 7th Sense, Laura Benedek (bas), Lucas Contreras (chitară) și Sergiu Bivol (trompetă), de a apropia publicul de un fel de jazz mai prietenos și de a le oferi artiștilor un spațiu de întâlnire, în care să se asculte și să se susțină unii pe ceilalți și să își manifeste creativitatea la sesiunile de improvizație post-concert.
7th Sense e una dintre cele mai tinere și mai apreciate trupe de jazz din România. În ultimii trei ani, și-a clădit o imagine frumoasă și respectată pe scena de jazz locală și națională. S-a format în 2019 și combină cu iscusință și imaginație compoziții inedite de jazz cu muzică bazată pe nuanțe de groove și spontaneitate. Încă de pe atunci, membrii formației și-au propus ca muzica lor să ofere jazz-ului un caracter mult mai accesibil pentru publicul larg și să aducă un sunet nou pe scena aceasta.
Ultima ediție, ținută luni, în sala „Berlin” a clubului Control, a oferit scena membrilor The Jam Community. Întâlnirile lor au început în 2015, și au fost create de muzicieni de jazz locali, care oferă improvizații inedite, acustice și electronice, care unesc mai multe culturi și influențe. Concertele lor livrează un amestec unic de armonie, ritm și spontaneitate, creând, astfel, contextul perfect, atât pentru un moment de răgaz, cât și de distracție și dans. Pe scenă au urcat Răzvan Florescu, la vibrafon, Sergiu Bivol, la trompetă, Lucas Contreras, la chitară, Albert Tajti, la pian, Iulian Nicolau, la tobe, Philip Goron, la tobe, Alex Mike, la bas și Florin Nicolau, la bas. Una dintre multele surprize ale serii a fost MC-ul Vali Umbră, care a împletit în sunet atitudinea plină de viață a rap-ului românesc. Da! Jazz-ul și rap-ul sunt o combinație fantastică, pe care nu o întâlnești prea des și care a făcut senzație.
Am mai fost și la alte ediții ale evenimentului și de fiecare dată rămân surprinsă de cum invitații produc tot felul de combinații interesante. Astfel, muzica, adesea privită ca un stil mai rigid, prinde cu totul alte forme decât orice ți-ai putea imagina. Concertul de luni nu a fost vreo excepție. Cântarea a fost de un dinamism impecabil, de care m-am bucurat din plin. De regulă, îmi place, mai ales în timpul improvizațiilor, să mă uit la cum își aruncă muzicienii câte o privire pentru a schimba direcția pieselor. Concertul aceasta, fiind în întregime improvizat, a fost mai degrabă un spectacol de înțelegere, încredere și naturalețe, evidențiat de părțile aproape simetrice ale scenei, cu doi basiști și doi toboșari, presărate cu diverse alte instrumente.
Vali a profitat de ocazia asta, iar pe la finalul programului a împărțit scena în două, pentru a aduce un element tradițional de hip-hop, „battle”. În timpul duelului dintre jumătățile scenei, și publicul s-a împărțit în două. Mulțimea s-a luat la întrecere în aplauze și chiote, în timp ce artiștii, „moderați” de MC, se întreceau în ale muzicii. A fost spectaculos și unic, ceva ce nu am mai văzut și care nu se mai poate reproduce.
Fiți cu ochii în patru la activitatea 7th Sense, pentru că altfel, vă spun sincer, pierdeți niște experiențe care transcend muzica jazz și care sparg barierele așteptărilor, atât când vine vorba de formația lor, cât și de invitații lor din cadrul proiectului „Jazzunit.”. Pentru a vă „împrieteni ” cu acest jazz tânăr și captivant, puteți găsi aici mai multe detalii despre proiect și despre evenimentele următoare.
7th Sense va urca pe scena Jazz In The Park, festival ce va avea loc între 1 și 3 septembrie, în Parcul Etnografic din Cluj. În cadrul festivalului, vor concerta mai multe nume mari precum The Cinematic Orchestra, Fun Lovin’ Criminals, Martina Topley-Bird și The Heliocentrics.