Analiza presei de scandal cu Dani Oțil

La „Morning Glory” de dimineață, realizatory au comentat împreună cu Dani Oțil un articol de presă, iar mai apoi, au descoperit, cu medicul psihiatru Mihai Bran, prin ce mijloace se lasă tineretul de băut

„Se poate spune că Dani Oțil e un bărbat împlinit din toate punctele de vedere”. Așa începe un articol din presa românească propus pentru analiză de Răzvan Exarhu. Materialul se bazează pe câteva fotografii cu familia Oțil la plimbare în parc, iar Dani a avut câteva rectificări. El a susținut că presa de scandal era mai apelativă pe vremuri, cu titluri de genul „Oțile, ce îți mai place să ai o familie fericită!”, și a mai corectat un element, numele soției sale, scris în articol „Gabriela Prisecariu”. Acesta, indignat, a declarat că are „acte doveditoare că și-a schimbat numele la cununie”. 

Mai apoi, a indicat o problemă de semantică din articol. Pasajul vorbea despre faptul că Dani îi căra „celui mic” mingea, „dar și” ghiozdanul. Ei bine, de fapt trebuia să se înțeleagă că el e mai mic decât nevasta sa, deci „cel mic” era chiar Dani. S-a râs și astăzi.


Următorul invitat pe ordinea de zi a fost medicul psihiatru Mihai Bran, care a vorbit despre problema tot mai apăsătoare a consumului de droguri. Se pare că băutura nu mai satisface tineretul din ziua de azi, încât cei sub 25 de ani consumă din ce în ce mai puțin alcool și din ce în ce mai multe substanțe psihoactive. Asta pune destul de multă presiune pe sistemul medical. Nu doar psihiatrii se află în situații delicate, dar și personalul medical în gardă, care primește urgențe legate de consumul de droguri. 

Raportul de anul trecut al Agenției Naționale Antidrog, care se referă la date din 2021, arată că una din zece persoane cu vârste între 15 și 65 de ani au consumat cel puțin o substanță ilegală. 17% dintre tinerii între 15 și 35 de ani au consumat cel puțin o substanță ilegală. 

Mulți dintre cei care au fost amendați sau căutați pentru infracțiuni legate de droguri recurg la consumul de etnobotanice, care pot provoca o serie de probleme. În primul rând, nu se știe niciodată ce conțin sau ce efecte au asupra organismului. Asta înseamnă că medicii nu pot fi niciodată siguri de cum ar putea ameliora starea unui pacient care a consumat substanțe legale. 

Medicul spune că putem recunoaște că o persoană consumă droguri în funcție de tulburările de comportament, hiperactivitatea sau stările de letargie și nivelul agresivitate. Totuși, clasa socială sau nivelul de educație nu contează așa tare, încât oameni de toate categoriile pot consuma substanțe psihoactive. 

Pentru analiza întreagă a textului de scandal despre Dani Oțil și pentru discuția întreagă cu medicul psihiatru Mihai Bran despre problema consumului de droguri, emisiunea, sub formă de podcast, e la noi pe site. 


Morning Glory - invitați Dani Oțil și Mihai Bran

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:39:56

MG - invitată Magda Grădinaru

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:21:02

MG - 19.12.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:18:40

MG - invitați istoricul Cosmin Popa & Mihai Demetriade (CNSAS)

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:27:20

Web radios