E un fapt bine-cunoscut că ce se întâmplă pe scenă, la concerte, e rezultatul muncii din greu, dedicării și căratului de scule. Cu toate astea, pregătirile pentru cântare pot fi și foarte distractive, chit că necesită nervi de oțel și efort egal din partea tuturor celor implicați. Vandaal e o trupă de stoner rock, pe care am descoperit-o pe la începutul anului și care, din punctul meu de vedere, a avut unul dintre cele mai interesant realizate EP-uri de debut din ultima perioadă. „Fear And Loathing In The East” a devenit unul dintre materialele mele preferate și nu mai lipsește, de două-trei luni, din playlist-ul meu. Am fost nerăbdătoare să îi văd din nou pe scenă, mai ales că, recent, au schimbat toboșarul. Alexadru Hărătău e noul „vandal” al grupului, iar restul membrilor au rămas aceiași, Alexandru Hasovschi (Hash) la voce, Laurențiu Țăruș (Larry), la chitară și Ionuț Nedelcu (John) la bas.
Cântarea a avut loc la Halla 1, un spațiu ușor ciudat, cu care trebuie să te obișnuiești, dar cu personalitate, de la marginea Brașovului. La căderea nopții era înconjurat de un cer înstelat, ce părea că se apropie din ce în ce mai mult de pământ pe măsură ce se întuneca mai tare. Eu am ajuns acolo în jur de ora 19:00, când Larry, Hash, Ionuț și Alex deja terminaseră de descărcat instrumentele și difuzoarele, și făceau probe de sunet. Grupul era încărcat de energie și zâmbitor, deși era treaz de devreme.
Fiind prima lor plecare din București, așteptările față de prezența la concert nu erau prea mari. Și chiar și cu un public mic, dar însemnat, băieții au oferit un show foarte distractiv. Asta poate să garanteze și un echipaj de poliție care, în timpul controalelor de rutină, a ajuns în plin concert în sală și i-a aplaudat pe artiști. La un moment dat, Hash, solistul, în pauza dintre piese, i-a întrebat pe oamenii legii dacă sună bine concertul, iar răspunsul a fost degetul mare ridicat al Comisarului-Șef, zâmbete largi și un „Da, continuați, e bine!” încurajator, la unison.
Am rămas în legătură cu membrii pe parcursul pregătirilor ante-concert, în timpul cântării și înainte de plecare, pentru a învăța câte ceva despre ce se întâmplă în culise și să aflu ce lecții au extras ei pe parcursul zilei. Iată ce au avut de spus.
1. „Susținerea din partea publicului vine când te aștepți mai puțin. Pasiunea pentru muzică e contagioasă.”
Într-adevăr, publicul, chiar dacă a fost restrâns, a transformat un concert mic, prin energia sa, într-unul memorabil.
2. „Șoseaua întinsă în față e un prilej neprețuit pentru a crea legături puternice. ”
Pagina de Instagram a formației era plină, încă de dimineață devreme, de voie bună, muzică strigată comic prin zâmbete. Totuși, acestea au fost doar mici priviri prin gaura de cheie spre atmosfera din van. Pot doar să îmi imaginez ce discuții au avut și ce glume le-a trecut prin cap grupului vesel.
3. „Nu te opri din cântat când vine poliția. S-ar putea să mai dobândești câțiva fani, într-un mod surprinzător. ”
Îmi pare rău că nu am putut, din pură confuzie, să imortalizez fețele din public la venirea echipajului de poliție. Totuși, atmosfera s-a relaxat instantaneu când polițiștii au început să aplaude. La final, ne-au asigurat că voiau doar să vadă dacă tot orașul e în siguranță și să dea o mână de ajutor unde e nevoie.
4. „Putem transforma orice loc în scena noastră.”
Așa cum am menționat, amplasamentul era destul de neobișnuit, însă, cu atitudinea potrivită, cu un strop de nebunie și cu încredere oarbă că totul va ieși ca la carte, trupa a reușit să pară de-a locului. În plus, cine mai poate spune că a avut concert într-un spațiu mai excentric de atât?
5. „Trebuie să te distrezi și să faci rai din ce ai, în ciuda obstacolelor de care te lovești.”
Prima deplasare nu va fi una ușoară, asta poate garanta Vandaal, dar sunt multe șanse frumoase care vin la pachet cu toată durerea de cap. Merită să încarci, să descarci, să montezi, să îți țiuie puțin microfonia în urechi, pentru că pleci mai experimentat, mai învățat și cu amintiri ce nu vor păli niciodată.
Foto: Andrea Stanciu