Am intrat în curtea din fața clubului neștiind ce mă va lovi. Totuși, un indiciu privind calitatea spectacolului pe care urma să îl văd ,a fost că m-am întâlnit pe terasă cu Laura Benedek și Lucas Contreras, muzicieni de jazz pe care i-am văzut de multe ori în acțiune cu 7th Sense. Mi-au spus că vor urca și ei pe scenă în deschidere. Asta m-a pus pe gânduri. Tot ce știam despre RedJoy era că abordează rockul într-un stil mai experimental și că e o trupă nouă, cu viziune muzicală proaspătă. După ce i-am văzut pe ei, am rămas curioasă. Oare cum sună jazz-ul combinat cu rockul?
Ce încă nu îmi dădusem seama era că stilul cântat de ei nu s-a limitat doar la două etichete. Muzica pe care o produc împreună e foarte delicată și încărcată de emoție, cu elemente de funk, soul, jazz, rock, printre altele. Nu sună asemănător cu nimic din ce am mai auzit până acum. Chiar mă gândeam în timpul concertului la un articol pe care l-am citit acum mulți ani. Scria că, din punct de vedere matematic, toate combinațiile de note muzicale s-au epuizat. Și totuși, cum îți aranjezi muzica, ce nuanță îi dai și cât suflet pui în sunet, nu poate fi măsurat. I-am întrebat pe Laura și Lucas cum s-au simțit la primul lor concert de rock, iar răspunsul lor, că sunt entuziasmați și că simt adrenalină, m-a bucurat foarte tare. Lucas mi-a spus că se simte ca un adevărat punker, „Nu mi-am mai găsit pana corectă, o aveam doar pe cea de jazz, așa că am cântat cu abonamentul de transport. Ce poate fi mai punk de atât?”. RedJoy înseamnă Horia Constantinescu la pian și voce, Laura Benedek la bas, Lucas Contreras la chitară și Naim Vahidi la tobe.
Syfo Dias e tot un proiect nou, care duce stilul experimental în cu totul altă zonă. E mai ritmat, sună mult mai rock, iar trupa e compusă din șapte membri, care, împreună, oferă o atmosferă autentică și intensă. E genul ăla de muzică sinceră, lucrată atent, în cooperare echilibrată, care te face să regreți că nu o vei mai asculta niciodată pentru prima dată. Printre influențele majore citate de membri se numără Tool, Depeche Mode și Massive Attack, însă nu sunt evidente din prima. Eu am simțit multe brize muzicale familiare în timpul concertului, însă datorită gradului incomensurabil de creativitate a artiștilor, nu am putut stabili vreun nume concret. Când am încetat să tot depun efortul mecanic, și din reflex, de a-mi aminti muzici asemănătoare, m-a luat un val de energie și sensibilitate. Am trăit ceva foarte frumos descoperind Syfo Dias. Trupa e compusă din Matei Simion la voce, Teodora Rotaru la voce, Luca Rotaru la bas, Andrei „Covici” Ștefănescu la chitară, Horia Constantinescu la pian și voce, Vlad Goian la chitară și Andu Devesievici la tobe.
Cum reușiți să vă coordonați, într-o trupă așa de mare, din punct de vedere al sunetului?
Horia: E greu de spus, pentru că totul vine natural, dar începe de la versurile lui Matei. După ce a scris primele lui versuri, ne-a adunat pe mine și pe Covici să încercăm să facem ceva cu ele. Eu am venit cu influențele mele din jazz sau pop, iar el aduce energia muzicii electronice. Totul s-a combinat frumos și am reușit să creăm o pânză mișto.
Andrei: Cred că asta se datorează în mare parte timpului pe care îl petrecem împreună și discuțiilor despre ce muzică ne place, ce pasiuni avem. Așa am pus totul cap la cap. Piesele ies o dată la o lună, poate două. Cred că melodiile sunt produsul conexiunii dintre noi, nu mă refer doar la colegialitate, dar și la prietenie.
Când ați început?
Matei: Am început acum un an și jumătate. Suntem relativ noi. Ne-a luat un an și o lună să avem primul concert, am cântat la Londra, în deschiderea unei trupe.
Ce început în forță!
Matei: Acela a fost primul și singurul până azi. În seara asta am susținut primul nostru concert în calitate de cap de afiș.
Care sunt cele mai mari influențe ale voastre?
Matei: Personal, și asta cred că se simte și în versurile mele, sunt influențat de Massive Attack, Tricky, Nine Inch Nails și, desigur, nu mă pot depărta prea tare de stilurile cu care am crescut, adică heavy metal, Black Sabbath, Megadeth și așa mai departe.
Luca: Cred că și Tool e o influență puternică. (Toată lumea aplaudă) Aș mai zice și Depeche Mode. Nu știu cât am reușit să transmitem live, dar ascultăm și multă muzică experimentală, cu sintetizatoare, cu tot tacâmul. Pe album cred că se va simți mai clar. Pe scenă e mai greu de realizat cu echipament limitat.
Teo: Eu din vară am început să cânt cu ei. Luca e fratele meu. Mi-a spus că aveau nevoie de o voce feminină. Începuseră să se joace cu elementele pe care le lucrau, să combine frumos muzica și versurile lui Matei. Am venit ca să văd dacă mă potrivesc cu ei, la recomandarea fratelui meu. Nu mai făcusem canto de mult, dar mi-a plăcut că am găsit ce îmi lipsea la cursuri. Mă lăsasem de canto pentru că nu mi se părea că am foarte multă libertate la dispoziție. Asta e special la proiectul ăsta, putem da frâu liber creativității. Pot veni aici și să creez propria amprentă muzicală.
Matei, în industria muzicală de azi, rar mai dau de artiști care scriu versurile înainte să audă linia melodică. Poezia și versurile au câteva diferențe-cheie . Care e procesul tău creativ?
Matei: Prima dată când am compus versuri, am făcut-o cu intenția de a le da mai departe altei trupe. M-am întâlnit cu Covici și cu încă un prieten, iar după ce le-au citit, m-au încurajat să le țin pentru noi. Eu nu urmez un set de reguli. M-am concentrat pe a transmite ce gândesc și ce simt. Mai apoi, alături de Horia și Covici, le-am adaptat pentru piesă. Dar, din nou, nu mă concentrez prea mult pe cum se fac lucrurile „corect”. Vreau să transmit ceva autentic.
Horia, tu ești și în trupa RedJoy, care a cântat în deschidere. Cum se simte să îmbinați elemente de jazz și funk cu rock?
Horia: În primul rând, nu am gândit proiectul ăsta ca o fuziune, a venit de la sine. Dar am profitat de faptul că îi am alături pe Laura, Lucas și Naim. Ei vin din zona asta. Sunt muzicieni foarte buni. De asta mi-am dat seama că nu aș putea aduce pe scenă piesele, așa cum le-am gândit inițial. Ei și-au adus influențele, sunetele și, cumva, ne-am mulat unul pe celălalt. Așa am creat sunetul ăsta, de care suntem mândri.
Rămâneți la curent cu Redjoy pe paginile de Facebook și Instagram. Accesați paginile de Facebook și Instagram ale trupei Syfo Dias pentru a nu rata următoarele lor evenimente.