Invitatul de azi de la „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” a oferit câteva explicații științifice cu privire la cazul unui tânăr ucigaș din Serbia, care a deschis focul asupra colegilor săi la școală. În primul rând, profesorul a accentuat cauza principală și anume disponibilitatea armelor de foc. Serbia, în raport cu numărul de locuitori cu acces la arme de foc, e a treia țară din lume, după Yemen și SUA. De aceea, acest caz e similar cu situația din State. O primă măsură, spune Mircea Miclea, ar fi îngrădirea accesului la arme de foc. Din fericire, în România legile legate de port armă sunt mai stricte.
Însă există și alți factori care duc la astfel de situații șocante. Contextul vieții familiale și cel al vieții cotidiene joacă un rol foarte important în dezvoltarea tinerilor. În plus, acestea pot face diferența, când vine vorba de influența imaginilor violente din mass media. Acestea nu pot stimula violență, atâta timp cât adolescenții trăiesc în medii armonioase. Totuși, combinația dintre filme, scene, jocuri și imagini de natură violentă, pot stârni agresivitate.
În plus, până în adolescență, creierul de dezvoltă nealiniat. Adică, mecanismele cerebrale implicate în controlul acțiunilor și procesarea recompenselor se dezvoltă în ritmuri diferite. Asta duce la comportamente imprudente, pentru că adolescenții nu au capacitatea de a procesa consecințele. La 21 de ani, aceste mecanisme se aliniază.
Încă un factor care poate duce la violență e fenomenul de deconectare socială. Viața noastră socială e, în zilele noastre, împărțită în două. O parte e online, iar cealaltă în realitate. Profesorul susține că rețelele sociale au deteriorat impactul sanatogen al relațiilor interpersonale.
O viață echilibrată și accesul mult restrâns la arme de foc ar putea preveni astfel de episoade desprinse, parcă, din filmele horror.
Pentru discuția integrală din ediția de azi „Morning Glory”, ascultați emisiunea, sub formă de podcast, la noi pe site!