Ieri, 24 mai, s-au deschis porțile celei de-a XVI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest la Complexul Expozițional Romexpo. Cum prima zi nu a fost una prea aglomerată, am reușit să arunc un ochi la fiecare dintre standurile prezente, până ce am dat de un individ puțin cam colțuros în zona celor de la Artmark.
Bookurescu este un personaj inedit și foarte vorbăreț, creat de artista vizuală Miruna Cojocaru. Dincolo de bârfe și răutăți literare nesemnificative, noul meu prieten celulozic mi-a șoptit că printre miile de titluri expuse, s-ar află și câteva staruri rock. Ca răspuns la scepticismul meu, a continuat să povestească cum cu o seară înainte a avut loc un adevărat concert rock cartonat de au rămas fără cuvinte până și DOOM-ul și DEX-ul.
Îndoindu-mă de veridicitatea celor aflate și suspecând că individul voia doar să scape de mine, am început să mă învârt prin împrejurimi, însă, de această dată, mult mai atentă.
„Surrender: 40 Songs, one story” – Bono
„Surrender” este autobiografia vocalistului trupei U2, cunoscut ca Bono, și o puteți găsi la standul Prior Media Group. Cele 40 de capitole ale cărții poartă, sugestiv, titlul câte unui cântec semnat U2. De asemenea, pe parcursul lecturii, cititorii vor întâlni 40 de desene originale, create de către însuși Bono.
„The Beatles: O istorie” – Craig Brown
Biografia lui Craig Brown poate fi găsită la Editura Nemira și urmărește evoluția The Beatles, una dintre trupele care nu a revoluționat doar industria muzicală, ci și societatea la nivel larg. În cadrul ei, membrii trupei sunt identificați cu forțele naturii: foc (John Lennon), apă (Paul McCartney), aer (George Harrison) și pământ (Ringo Starr), iar stilul autorului fascinează prin umor și printr-o documentare amănunțită.
„Tonul Universal” – Carlos Santana cu Ashley Khan & Hall Miller
Definită ca una „dintre cele mai senzoriale (și senzuale) autobiografii ale unui artist rock scrise vreodată”, cartea poate fi găsită la distanță de câteva rafturi de biografia celor de la The Beatles, tot la Editura Nemira. Fiind pionierul fuziunii dintre rock and roll și jazz latino-american, Santana este recunoscut în „panteonul chitariștilor” tocmai prin „tonul universal” unic.
„Rocks: My Life In and Out of Aerosmith” - Joe Perry cu David Ritz
Cu o prefață scrisă de Johnny Depp, volumul a fost destul de greu de găsit, mai ales că era în unic exemplar pe raftul celor de la Astro. Autobiografia chitaristului trupei Aerosmith este prezentată ca fiind „un portret din interior al familiei rock and roll”.
„Eu sînt OZZY” – Ozzy Osbourne
Autobiografia vocalistului Black Sabbath se află sub tutela Editurii Polirom și se evidențiază printr-un ton oscilant, între tragic și umor.
„Tata zicea mereu că într-o zi o să fac ceva măreţ.
— Am o presimţire în legătură cu tine, John Osbourne, îmi spunea după cîteva beri. Ori o să faci ceva foarte special, ori o să înfunzi puşcăria.
Bătrînu’ a avut dreptate.
Am ajuns la pârnaie înainte să fac optişpe ani.”
„Viață” – Keith Richards
Autobiografia membrului fondator al trupei The Rolling Stones, cunoscută drept „cea mai citită autobiografie rock a tuturor timpurilor”, poate fi găsită tot la Editura Polirom, în imediata vecinătate a memoriilor lui Ozzy.
„Viaţă” e povestea intimă şi emoţionantă a călătoriei unui om de-a lungul deceniilor, chiar aşa cum s-a petrecut, fără ipocriziile şi punerea în scenă la care apelează de obicei marii artişti când îşi fac portretul.” („The New York Times”)
„Born to run” – Bruce Springsteen
Închei seria personalităților puse la păstrare în celuloză la Editura Polirom cu autobiografia lui Bruce Springsteen, care poartă numele celui de-al treilea album de studio al muzicianului care cântă cu E Street Band. Datorită lirismului său caracteristic, artistul este considerat „bardul visurilor pierdute ale Americii”. („The Economist”)
„Freddie Mercury” – Peter Freestone
Cartea poate fi găsită la Editura Publica - Victoria Books și prezintă perspectiva celei mai apropiate persoane din ultimii 12 ani de viață ai lui Freddie Mercury, Peter Freestone.
„Am fost pentru Freddie bucătar-șef, spălător de sticle, chelner, valet, secretar, om de serviciu... și mătuşa înţelegătoare din momentele sale de agonie”, scrie Peter Freestone. „Am călătorit cu el în toată lumea, am fost alături de el pe culmi, dar şi în cele mai negre momente... I-am fost bodyguard și, la finalul vieţii, am fost una din infirmierele lui.”
„Acid Pentru Copii” – Flea
Tot la Editura Publica - Victoria Books, puteți găsi și memoriile basistului trupei Red Hot Chili Peppers.
„A fost odată
un băiețel blond din Australia.
El își iubea câinele.
Viața l-a ales și l-a dus peste tot.
Împiedicat și stângaci, legat la ochi și căutând,
el s-a îndrăgostit de lucrurile
cu adevărat frumoase.
Iubitele l-au încălzit cu strălucirea dragostei lor.
Alte inimi l-au dezamăgit.
S-a simțit diferit, afară, pe străzile
pe care le bătea căutând alinare.
Pe parcurs a făcut lucruri ca să-și domolească lumina propriei inimii.
Un întuneric rece de teamă a crescut în el.
Dar în acel loc înfricoșător a vorbit Muzica, Vocea lui Dumnezeu,
spunându-i să împărtășească vocea lui
pe acest pământ.
El a fost purtat în glorie.” — Flea
„Între Phoenix și... Le Corbusier” – Costin Petrescu în dialog cu Nelu Stratone
Chiar dacă nu este o (auto)biografie propriu-zisă, la Editura Corint Books am avut plăcerea de a găsi o carte-interviu care îl are în centru pe Costin Petrescu. Artistul a activat ca toboșar în trupa Olympic`64 și, mai apoi, în Phoenix. În paralel, în viața s-a profesională s-a consacrat din postura de arhitect.
3 cărți de neratat la Bookfest
Poate am găsit anterior cei 10 artiști rock care au transformat Romexpo într-un concert de proporții, însă ce ne facem cu publicul? Evident că i-am luat și lui urma în spatele a trei coperte.
„Sektion 20” – Paul Dowswell
M-am bucurat enorm să văd că aceast scurt roman încă se află pe lista celor de la Booklet – forteen. Am făcut cunoștință cu el anul trecut, când am și participat pentru prima dată la Bookfest. Să nu vă uitați la volum prea sceptici doar pentru că e o ediție bilingvă, întrucât sunt sigură că voi, iubitorii de rock mai în vârstă, o să vă regăsiți negreșit în protagonist.
Pe scurt, Alex Osterman este un adolescent, la prima vedere, obișnuit. Are părul lung, cântă la chitară și sfidează autoritatea. Până aici, nimic neobișnuit, nu? Însă dacă vă voi spune că tânărul s-a născut și a crescut în Germania comunistă (RDG)? Acum ați simțit un mic fior și ați dus mâna din instinct la ceafă, așa-i?
„Soldați ai terebentinei” – Răzvan T. Coloja
Cartea, apărută la Crux Publishing, surprinde viața comunității rock din Oradea la începutul anilor `90, sub toate formele ei. Chiar dacă dintr-o anumită perspectivă s-ar putea spune că stă sub semnul agresivității, trecând însă de aceste bariere, superficiale și stereotipice de altfel, cititorul se va confrunta cu autenticitatea personajelor tocmai prin această vulgaritate. Va fi surprins ca, în spatele ei, să găsească un cumul de angoase, depresii și frustrări adolescentine dintre cele mai umane.
„Fericirea e un ac de siguranță ” – Răzvan Exharhu
Nu aveam cum să îl ratez pe colegul nostru, Răzvan Exarhu, de la Morning Glory. Mai ales când i-am găsit numele tronând pe mai multe rafturi la Editura Curtea Veche. Titluri sugestive pentru capitole, un amestec de umor, duioșie și sensibilitate. Așa pot rezuma volumul la o primă vedere.