În cele trei decenii de carieră, SARMALELE RECI au abordat în versurile pieselor teme sociale cu care publicul de toate vârstele a rezonat încă de la început, iar muzical au experimentat melanjuri inedite de rock, jazz, punk, funk și, pe alocuri, chiar folclor... efervescența fiind unul din lucrurile care-i definește cel mai bine. De altfel, în dialogul nostru, ZOLTÁN ANDRÁS a identificat trupa, a cărui membru fondator este, cu noțiunea de „lăutari de oraș”, cei care îi veselesc pe oameni live și care îi scot din cenuşiul cotidian. Florin Dumitrescu, textierul Sarmalelor, alături de Zoltán, de Emil Viciu și colegii lor, au creat în timp hit-uri precum „Aurolac”, „Violeta”, „Gașca de la bloc”, „Țara te vrea prost”, „Ana are mere” sau „Blonda” din blocul meu, ce au ajuns apoi în mintea si sufletul fanilor în timpul a mii de concerte de neuitat. Zilele acestea, Zoltán András, Emil Viciu, Mircea Laszlo Horváth, Ciprian Almășan şi Bogdan Valentin Bereucă își vizitează din nou fanii din toată țara, în turneul aniversar Sarmalele Reci - Anul 30, care se întinde până la finalul verii și acoperă aproape 20 de orașe, începând din 12 mai.
Zoli, care e secretul de rămâne mereu fresh?
Am rămas mereu fideli acestui proiect, ne-am asumat să mergem mai departe și am conștientizat că mereu sunt lucruri în societate pe care le poți observa și exprima poetic astfel încât oamenii să se identifice cu mesajul pe care-l transmiți. Asta ține în continuare... sarmalele reci.
Care sunt eroii voștri muzicali?
Inspirațiile sunt multiple pentru că și membrii care au contribuit la acest grup sunt diverși. Evident, e zona de classic rock. De la Beatles la Phoenix și predecesorii noștri români, la AC/DC, Led Zepplin, Pink Floyd, sau Sex Pistols și mișcarea punk-rock ca energie, productivitate, îndrăzneală. Lucruri care au motivat generații întregi.
Vă surprinde ceva privind înapoi la cei 30 de ani scurşi?
Nu ne-am urcat niciodată pe scenă cu ideea de a rămâne acolo. Mereu am știut că stăm numai cât suntem doriți și relevanți. Dacă vom simți că nu mai e cazul, ne dăm jos, mergem acasă și facem altceva. La început, era un gând foarte pregnant. Pe măsură ce am crescut, nu ne-am mai uitat la ceas. Nu ne așteptam să ajungem la vârsta asta. E o parte din destinul nostru. Cred că cel mai mare dar de la destin a fost realizarea faptului că asta ne-a ținut în viață.
Ce va fi în următorii 30 de ani pentru Sarmalele Reci?
Pe 14 septembrie încheiem turneul aniversar printr-un recensământ al publicului nostru la Arenele Romane. Vrem să scoatem piese noi și să mergem mai departe. Cu trecerea timpului, genul ăsta de trupă e ca vinul. Cu cât îl lași în pivniță, cu atât e mai valoros. [...]
Citiţi interviul complet cu ZOLTÁN ANDRÁS pe www.zilesinopti.ro