Vlad Bertos, lector la Universitatea Națională de Arte din București, a vorbit în detaliu despre cum istoria artei ne poate salva de capcanele turismului cultural românesc. Cu toate că avem o țară frumoasă, plină de monumente, ar trebui să fim mai atenți la falsurile promovate excesiv.
În primul rând, „Maramureșul e un red flag ambulant”, a atenționat invitatul. Acesta a spus că acolo există multe obiective, supra-promovate, care, de fapt, nu au atâta valoare culturală precum pare. În schimb, adevăratele bijuterii maramureșene sunt lăsate în paragină, cum ar fi originalele biserici de lemn.
În Ardeal, problema constă în stilul de restaurare. Cu toții știm cât de popular e satul Viscri, unde Regele Charles are o casă de vacanță. Casele acelea vesele, viu colorate, sunt, după părerea lui Vlad Betros, greșit de impecabil restaurate. Stilul provine de la germani, ca orice lucru dubios de bine-făcut pe lumea asta. Invitatul a spus că apreciază, mai degrabă, căsuțele vechi italienești, de la care „mai cade tencuiala”, un peisaj mai pitoresc. Acesta a susținut că mentalitatea lucrului prea-bine-făcut încurajează un gust care ar putea acționa în detrimentul patrimoniului cultural românesc. Alternativa propusă de el e Sighișoara.
O fi albastrul de Voroneț chiar așa mare scofală? Nu, spune Vlad. E o capcană turistică și, de fapt, nu există, așa cum e promovat. În plus, un motiv de frustrare e că faimoasa nuanță de albastru, e marcă înregistrată la OSIM, mai ales pentru că Vlad voia să facă un cocktail „Albastru de Voroneț”. Deși invitatul apreciază frumusețea locului, a spus că în jurul albastrului de Voroneț e o mică isterie deplasată. Acesta a propus să vizităm Bălinești, Humor sau Biserica Mânăstirii Neamț, locuri mai puțin frecventate de turiști, însă superbe.
„Oltenia de sub munte trebuie văzută”, spuse Vlad Betros. Oltenia ar fi, de fapt, adevăratul nucleu al bisericilor de lemn. Acestea sunt, însă, lăsate în paragină de către comunitățile din jurul lor, care preferă să construiască biserici noi, în loc să consolideze construcțiile vechi și tradiționale zonei. Acesta a susținut că putem descoperi adevăratele monumente ale României aruncând o privire la „în ce hal suntem”.
Taraful Marian Mexicanu la „România Are Sânge De Rocker”
Gloryoșii trebuiau să ne înveselească după o asemenea discuție, așa că au chemat Taraful Marian Mexicanu, la o cântare live, în sprijinul campaniei „România Are Sânge De Rocker”. Realizatory știu că v-a rămas în cap „Am Bicicletă”, în interpretarea The Peltics, așa că au lăsat lăutarii să dea o nouă formă acestui șlagăr, literalmente, efectiv, de neuitat.
Urmăriți discuția integrală din ediția de azi „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” la noi pe site, sub formă de podcast!