Cum abordăm problemele delicate de sănătate mintală în media?

Ana Giurgiuca și Mihai Bran au discutat la „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” despre cum ar fi ideal ca presa să discute despre cazurile grave de boli mintale în spațiul public, iar apoi Marius Manole a venit să vorbească despre alte chestiuni de actualitate, din viața lui

Sănătatea mintală a fost un subiect foarte des discutat în ultima perioadă la „Morning Glory”, pentru că realizatory își doresc să contribuie la îmbunătățirea calității dialogului despre această temă extrem de importantă. De aceea, au fost invitați medicii psihiatri Ana Giurgiuca, președintele Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie, și pe Mihai Bran, cofondatorul platformei ATLAS. 

De data aceasta, unghiul propus a fost felul în care media ar trebui să comunice știri despre cazuri de suicid . Medicii au pornit de la următoarea explicație de bază. Suicidul este un fenomen social, iar atunci, ar trebui luate în considerare caracteristicile de contagiune și riscul ca aceste comportamente să fie imitate. În mod ideal, bolile mintale ar trebui diagnosticate. Diagnosticul e un pas important în prevenirea unor astfel de tragedii și indică modalități prin care aceste situații „absolut surmontabile”, spune Ana Giurgiuca, pot fi evitate. 

Cei doi psihiatri  susțin că media ar trebui să nu mai facă, din aceste evenimente, știri senzaționale. Organizația Mondială a Sănătății a întocmit un ghid pentru presă despre discutarea în media a unor astfel de tragedii. În primul rând, caracterul senzațional ar trebui să lipsească din articolele despre cazuri de suicid, așa cum au spus și medicii. Știrile de acest tip nu trebuie repetate. Nu ar trebui să fie date prea multe detalii personale despre persoana discutată, iar, cel mai important punct, nu trebuie date detalii despre modalitatea prin care un om a ales să își pună capăt zilelor. Tocmai pentru că aceste comportamente nu sunt normale, nu trebuie acceptate și nu trebuie sub nicio formă încurajate în spațiul public. 

Medicii au atras atenția asupra resurselor de care dispun persoanele în dificultate. Există linii de ajutor utile, cu specialiști și voluntari pregătiți special pentru diverse situații. ATLAS nu e o platformă de urgență, însă e o modalitate de a primi ajutor de la distanță. Pe platformă, persoanele se pot conecta cu un psiholog specializat pe diferite domenii, în funcție de nevoile de sănătate mintală, și pot face sesiuni de terapie online. Poate fi văzută ca o metodă de prevenție. 

„Afecțiunile mintale trebuie văzute ca pe răceli, ca pe ceva care trebuie tratat și să putem spune deschis că nu ne simțim bine” – Răzvan Exarhu

Unde se poate primi ajutor

Alianța Română de Prevenție a Suicidului este o linie de asistență telefonică a cărei misiune este de a oferi sprijin psihologic și emoțional celor care au tendințe suicidale sau se află într-o criză psihologică. Ajutorul este oferit de psihologi și studenți voluntari de la Facultatea de Psihologie. Aceștia pot fi contactați la numărul 0800 801 200. 

Asociația de Suicidologie este un ONG a cărui misiune este de a oferi consiliere de urgență celor care, indiferent de vârstă, se află în criză psihologică și pot manifesta idei suicidare. Linia lor de asistență telefonică, „Prevenire Suicid”, poate fi apelată la numerele 0800 080 100 sau 116 123 și este disponibilă 24/7.

TelVerde antidepresie: 0800 0800 20. Este o linie telefonică gratuită pentru combaterea depresiei, disponibilă 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Linia de asistență telefonică pentru combaterea anxietății: 0374 456 420. Este linie telefonică gratuită împotriva anxietății, disponibilă 24/7.

Marius Manole ne-a adus la curent cu ce a mai făcut în ultima perioadă

Mai spre final, marele actor Marius Manole a venit în studioul Rock FM pentru a discuta cu realizatory despre ce a mai făcut, ca între prieteni. Aceștia au depănat amintiri de pe la Brăila, cum era de așteptat, au vorbit despre ce au mai schimbat la stilul lor de viață și au mai povestit câte o fază amuzantă. De exemplu, Marius și actrița Raluca Aprodu se cunosc foarte bine. Atât de bine, de fapt, încât se pot înțelege din priviri, chiar dacă joacă teatru și sunt intrați de-a binelea în pielea personajului. De aceea, Ralucăi nu i-a scăpat privirea lui Marius de la o repetiție, care să spunem că nu urma modul în care personajul s-ar fi uitat în mod natural. Astfel, prin priviri, Marius spune că Raluca i-a zis „Ești un nesimțit!”, moment în care, așa cum numai actorii o pot face, au râs împreună lăuntric, în timp ce continuau să joace o scenă dramatică.


Pentru discuția integrală de azi-dimineață de la „Morning Glory”, ascultați emisiunea, sub formă de podcast, pe rockfm.ro!


MG - invitați Marius Manole și psihiatrii Ana Giurgiuca (Președinte ARPP) și Mihai Bran

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:49:23

MG - 15.11.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:23:33

MG - invitat medicul dermatolog Cătălin Popescu

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:24:37

MG - 13.11.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:16:06

Web radios