În timpul unei conferințe de presă de la Hellfest din acest an, Steven Wilson a fost întrebat despre viitorul Porcupine Tree, după ce va susține spectacolele programate în această vară. „Răspunsul simplu este că nu știm!, a spus muzicianul, care a continuat să ne asigure că „opțiunile rămân deschise”.
Opțiunile rămân deschise, dar numai în ceea ce privește viitorul trupei, înregistrarea melodiilor noi, nu și în ceea ce privește concertele: „Deci, cred că lăsăm ușa deschisă. Personal mi-ar plăcea să cred că vom înregistra din nou. Nu știu dacă vom face un turneu din nou, pentru că începem să fim cam bătrâni pentru asta – cel puțin așa mă simt, oricum”.
Anul trecut, Porcupine Tree - Wilson, Barbieri și bateristul Gavin Harrison - s-au îmbarcat într-un turneu mondial amplu, primul al trupei din octombrie 2010. Grupul a fost în turneu în sprijinul celui de-al unsprezecelea album de studio, "Closure / Continuation", care a apărut în iunie 2022.
O privire în urmă
Porcupine Tree a fost fondată în 1987 de Wilson ca o trupă fictivă cu care să înregistreze materialele experimentale pe care le făcea în afara celebrului său duo post-rock, NO-MAN. Odată cu adăugarea lui Barbieri și Harrison, Porcupine Tree a evoluat în curând într-o trupă cu acte în regulă, lansând 10 albume de studio între 1992 și 2009. Cu fiecare nouă lansare, Porcupine Tree a început noi idei muzicale, trecând de la rock psihedelic și pasaje electronice și ambientale la pop experimental și metal. Cu lansările ulterioare, cum ar fi „Fear Of A Blank Planet” din 2007, nominalizat la Grammy și „The Incident” din 2009 – cel mai bine vândut album al trupei atât în SUA, cât și în Marea Britanie, trupa a abordat fără efort genuri diferite.
La fel de neobosit de creativi pe scenă precum sunt în studio, Porcupine Tree s-a dovedit a fi o trupă inovatoare, cunoscută pentru inovația sonoră și producțiile vizuale originale. În octombrie 2010, trupa a intrat într-o perioadă de pauză după un concert spectaculos la Royal Albert Hall din Londra.
Foto: Getty Images/ Guliver.