W3 4R3 NUM83R5 s-a născut din pasiunea pentru sub-genul metalcore și din încrederea că, la fel ca membrii formației, publicul se va îndrăgosti de acest stil ceva mai agresiv, dar plin de sensibilitate și melodios. În 2014, după destrămarea proiectului inițial, Alin „Alinesku” Ștefănescu, a decis să pună bazele unui proiect nou, proaspăt și ambițios. În prezent, formația e alcătuită din: Alin “Alinesku” Ștefănescu la chitară, Horia Buzuleciu la tobe, Teo Ardeleanu la chitară. Radu „Snuff” Constantinescu la bas și Andrei Dușca la voce.
Eu am văzut W3 4R3 NUM83R5 o singură dată, în Fabrica, în primăvara anului acesta. Există multe fețe ale unui gen muzical. Eu apreciez metalcore-ul pentru acumularea de emoții din timpul strofelor, care explodează și se disipă la fiecare breakdown. Puterea din voce și chitară, presiunea basului și bătaia cu forță a tobei te fac să te simți atât înțeles, când vine vorba de cele mai ciudate sau întunecate gânduri, cât și de neînvins în fața părților ceva mai grele ale vieții. Cred că această mișcare muzicală ne amintește că a fi puternic înseamnă să îți pui vulnerabilitatea pe masă cu mult curaj și cu spatele drept.
În plus, concertele, precum cele de la W3 4R3 NUM83R5, sunt incredibil de distractive. Lumea se poate mișca așa cum simte, moshpit-urile sunt haotice, breakdown-urile devin din ce în ce mai brutale, iar, până se termină piesa, te simți bine, descărcat și fericit. Îmi aduc aminte cu mare plăcere de cântarea brașovenilor. De la instrumentale și interpretări vocale violente și precise, la momente hazlii și naturale, nu am găsit un moment în care să îmi trag sufletul. Mereu era ceva pe scenă care capta atenția, iar ei păreau că nu o gândesc prea mult, că fac doar ce simt. E una dintre cele mai săritoare în ochi formații de metal de la noi, cel puțin din punctul meu de vedere. Abia aștept să văd ce ne-au pregătit pentru ARTmania. Sunt sigură că băieții vor crea valuri de energie în public, pe care sunt nerăbdătoare să le prind.
Am luat legătura cu ei, pentru a afla direct de la sursă ce apreciază cel mai mult la acest gen muzical, cum trăiesc experiența scenei și ce surprize ne pregătesc pentru ARTmania 2023.
Alin, trupa Deliver The God s-a destrămat într-o perioadă în care metalcore-ul lua din ce în ce mai mult avânt la noi. Totuși, ai continuat cu încredere sub această titulatură, W3 4R3 NUM83R5. În cuvintele tale, ce ai apreciat cel mai mult la genul acesta muzical?
Alin: Mă bucur că ai amintit de Deliver The God! A fost un proiect frumos și apreciat, zic eu, de segmentul căruia i se adresa. A trebuit să îl oprim în momentul în care toboșarul de la acea vreme, Norman, a părăsit țara și, fiind motorul trupei în mare parte la faza de compoziție, a trebuit să gândesc o schimbare de imagine. Fără el, Deliver The God nu ar mai fi fost același lucru. Da, am avut mare încredere în ceea ce am gândit atunci că va fi W3 4R3 NUM83R5, determinat și de genul metalcore pe care l-am îmbrățișat dintotdeauna. Îl consider un stil la fel de energic, însă în același timp mai melodic și cu o deschidere mai largă în ceea ce privește segmentul de ascultători. Este evident că, atunci când compui muzică, o faci în așa fel încât să îți placă, mai ales dacă o faci din și cu pasiune. Însă întotdeauna am fost condus de principiul că trebuie să o faci și pentru public, pentru că este un produs de consum. Procesul nostru de creație este foarte sever, în sensul că o piesă trebuie să fie un organism unitar și nu doar niște riff-uri lipite cumva doar ca să iasă o piesă. De aceea, lansăm piese noi la distanțe mari unele față de altele. Trebuie să sune bine în accepțiunea noastră și ne punem în pielea ascultătorului, în același timp. Avem zeci și zeci de idei încă neterminate și câteva piese care erau compuse cap coadă, care au ajuns la coșul de gunoi pentru că nu simțeam, în final, că spun ceva, că este ceva în acele piese care va fi fredonat de public atunci când pleacă acasă după concert. Cred că acest gen, de multe ori blamat pentru că nu e un stil „true” (adevărat), are suficientă energie încât să îți transmită stări emoționale, iar cei care cochetează cu muzica extremă regăsesc în ea refulare, eliberare psihică, stare de bine și libertate.
Din 2018 până acum ați scos o serie de single-uri, dar nu și un album. Când ne putem aștepta la un material discografic mai lung? Dacă, în prezent, lucrați la ceva, se poate aștepta publicul ARTmania la surprize de la setul vostru?
W3 4R3 NUM83R5: O întrebare pe care o auzim tot mai des. Personal, nu mai cred, în 2023, că a scoate un album în format fizic mai este relevant. Obiceiul consumatorilor s-a schimbat odată cu tehnologia, iar streaming-ul este la putere acum. Majoritatea ascultă muzică pe telefon sau în mașini, care nici nu mai au CD player. Eu cred în lansări de single-uri însoțite sau nu de videoclipuri, după posibilități, iar în această lume digitală, consider că doar un concert live îți poate transmite ceea ce cu adevărat are de prezentat o trupă. Dar da, evident că lucrăm în acest moment la ceva. Lucrăm permanent la ceva. Vom lansa un nou single împreună cu un videoclip, vom finaliza câteva piese noi, vom remasteriza piesele mai vechi, care nu au fost incluse pe primul album, și vom încerca să remixăm una dintre piese pe genul electro. Toate acestea vor fi strânse pe un nou album, pe care îl vom lansa ori în toamna aceasta, ori în primăvara anului următor. Și, cel mai probabil, vom lansa albumul și în format fizic, însă într-o ediție limitată, pe care intenționăm să includem și o surpriză. La ARTmania vom cânta doar două dintre piesele care până acum nu au fost lansate.
Andrei, Snuff, voi ați aterizat în formulă cel mai târziu. Care sunt dificultățile în a insufla o nouă viață în materialele deja existente, compuse de altcineva, cu trăiri pe care voi nu le-ați experimentat? Cum v-ați pus amprenta pe materialele audio, pe care trupa le avea deja când ați venit în We Are Numbers?
Andrei: Cumva am fost aruncat în această lume a muzicii ușor nepregătit. Eu nu mai compusesem niciodată o piesă. Tot ce făceam până să fiu în W3 4R3 NUM83R5 era un semi-karaoke, pe care îl făceam pe acasă sau în mașină cu muzica dată tare și, bineînțeles, ocazionalele mele apariții pe scenă in costumul meu de PinkGuy [un personaj faimos de pe internet] alături de For the Wicked sau Diamonds are Forever (Salutări băieților grei, mulțumesc!). Materialele deja compuse aveau niște versuri gândite foarte alambicat de către Silviu, fostul solist, cu o tematică foarte întunecată și pesimistă, cu care eu nu empatizam foarte mult în momentul acela. Modificări au apărut pe unele piese („Numbers”, „Ghosts”, „A New Dawn”) și au fost rescrise din punct de vedere liric, într-o manieră ceva mai ... pozitivă. Însă, restul pieselor de pe album au rămas, în mare parte, neschimbate. Cât despre piesele pe care le-am luat de la zero, din punct de vedere liric am încercat să-mi exprim părerile sau sentimentele pe care le trăiam în clipa în care le-am scris, sigur, inspirate și de partea instrumentală.
Snuff: Când am intrat în trupă, basul era tras deja pe piesele de pe „Numbers”, ele fiind deja în proces de mixing. Am avut doar de învățat liniile de bas de pe piese. „The Rise Of Eden” a fost prima piesă existentă din repertoriu, care, la final, a ajuns să fie primul efort colaborativ dintre toți membrii trupei.
Mulți artiști spun că, atunci când urcă pe scenă, devin alte persoane, într-un sens pozitiv. Mai ales când vine vorba de metale, concertele sunt o descărcare de energie, atât pentru public, cât și pentru artiști. Din punctul vostru de vedere, de ce dă scena dependență?
W3 4R3 NUM83R5: Pe scenă intervine adrenalina. Noroc că avem toți metronomul în căști, altfel am sfârși toate piesele la tempo dublu. Cred că este o bucurie infinită să poți prezenta și livra publicului o fărâmă de creație proprie. Se spune că cel mai plăcut sentiment este să simți că ceilalți apreciază ceea ce faci, iar acest lucru te face euforic. Să cânți în sine e o plăcere, să vezi că oamenii vibrează la ceea ce le oferi și te încarcă cu energia și aprecierea lor e un sentiment care nu ai vrea să se mai sfârșească. Și da, devii dependent. Noi suntem veseli pe scenă, țopăim, ne simțim bine, trăim momentul, refulăm și vrem ca toate aceste stări să le transmitem publicului.
Un mesaj pentru fanii care vor fi gata de haos la concertul vostru de la ARTmania?
W3 4R3 NUM83R5: Mesajul nostru pentru cei care vor fi prezenți la ARTmania e să prețuiască momentul și să fie siguri că asemenea evenimente, precum și cel de la Sibiu, au loc pentru ei și cu susținerea lor. Simțiți-vă bine, fiți liberi și nu uitați că ARTmania și W3 4R3 NUM83R5 există datorită vouă! Vă mulțumim pentru asta!