Trupa de rock alternativ bucureșteană Far Away From Earth a lansat albumul de debut „F.A.F.E.”

Far Away From Earth, o formație tânără, care aduce o nouă perspectivă asupra rockului alternativ, a lansat albumul de debut weekend-ul trecut

Rockul alternativ din România a prins încă o formă, la lansarea albumului de debut al trupei Far Away From Earth, proiect început în martie 2022. Tinerii au adus în scenă o gură de aer proaspăt, rock dinamic compus cu sinceritate și asumare, cântat cu foc, cu accente de caval, cu mesaje, scrise într-o română frumoasă, pline de tupeu și avânt. 

De la rap-ul alert și antrenant, la versurile cântate cu forță, vocea și atitudinea punk a lui Matei Stelian te prind în universul „F.A.F.E.” și te țin captiv pe toată durata albumului. Basul cântat „slap” de către Mihai Epuran insuflă acel aer de nonșalanță tânără muzicii, care te îndeamnă să te distrezi. Tobele lui Mihnea Stăncescu îți pun călcâiele în mișcare, indiferent dacă ritmul e lent sau rapid, și trimit impulsuri energetice la fiecare bătaie. Îmi plac mult jocurile distractive de chitare ale lui Mario Iliescu, cu note de agresivitate, nuanțe de sensibilitate, dar și cu un tact muzical incredibil de fin. Cavalul, cântat de Ștefan Iugan, conferă acel aer pur românesc, săltăreț și ușor, un sunet care îți fură mintea. Rezultatul e o lucrare de debut impecabilă, un manifest al rockului alternativ românesc, care, cred eu, va fi apreciat de către public.


Partea cea mai frumoasă la albumele de debut, într-un sens general, e că avem ocazia să vedem cu ce idei vor să iasă în față artiștii și ce prim impact vor să aibă pe scena rock. Mesajul Far Away From Earth a fost clar recepționat. Tot ce li se pare în neregulă sau important, tot ce simt, vor spune, cu pieptul umflat și cu spatele drept, în fața oricui, fără frică de prejudecăți sau contre, fără jenă. Își vor transmite mesajul pe calea unei muzici lucrate cu cap, cu iscusință și, mai presus de toate, cu pasiune. „F.A.F.E.” e un album muncit din greu, făcut de prieteni, care iese din tipar datorită autenticității de care aceștia dau dovadă. Aștept cu nerăbdare și cu multă curiozitate să ascult câteva dintre piesele acestea live. Deja îmi pot imagina cum încing treptat atmosfera, cum antrenează publicul și cu câtă naturalețe interpretează fiecare piesă.  


Am luat legătura cu Matei Stelian, solistul formației, pentru a afla cum s-a născut acest album, cum a decurs faza de producție și pentru a înțelege mai bine experiența lor personală de a crea un prim album declarativ despre ce înseamnă Far Away From Earth. Iată ce a avut de spus.

„Iubesc toate piesele de pe acest album. Reprezintă perfect un grup de prieteni cu flacăra de a crea ceva ieșit din tipar. Am știut de la început că trebuie să ne ocupăm de tot ce reprezintă muzică și imagine, să facem totul în felul nostru. Albumul a trecut prin mai multe stadii și concepte, inițial intitulat «Scrum», după piesa care ne gândeam că ar cuprinde toată atmosfera discului. Totuși, în timp ce devenea din ce in ce mai ușor să compunem și să punem la bătaie compoziții tot mai neobișnuite, am ajuns la numele «Febra Alternativei» și, după, «F.A.F.E.», așa cum ne referim noi tot timpul la trupă.

Din poziția de ‘producător’ al albumului am putut să observ cum fiecare dintre noi intră în acel spațiu mintal creativ în timpul înregistrărilor. Mihnea este probabil cel mai robust în studio: din momentul în care am apăsat prima oară ‘record’, omul meu a înregistrat tobele pentru mai bine de jumătate din melodii în prima zi. Mike la fel, turuia melodiile din primele câteva încercări, doar că, de fiecare dată, găsea câte o mică improvizație, care eleva melodia, în special pe piesa «Julituri», momentul său de glorie pe «slap bass». Cu Mario am construit cele mai multe lucruri în studio: linii melodice, armonii și aranjamente care nu s-ar găsi în mod normal live.


Am experimentat cu multe efecte din procesorul de chitară și modul de mixaj al chitarelor. În final, Fane și cu mine suntem cei care muncesc cel mai bine fără prea multă premeditare. Orice dublă a cavalului lui era ceva cu adevărat unic și am vrut amândoi să capturăm asta pe album. Cel mai mândru sunt de linia lui melodică pe «Aberații Populare Românești» sau pe intro-ul de la «Scrum». Pentru vocea mea, cea mai mare realizare este clar piesa «Viu Grai», unde am dat tot ce aveam mai bun de oferit.


Videoclipurile muzicale sunt ce cred eu că ne diferențiază total de celelalte trupe. Piesa «Câine» a fost menită să aibă un videoclip animat dintotdeauna, iar personajul a devenit, acum, un fel de mascotă a trupei. Este clar creația de care sunt cel mai mândru. Cel mai distractiv moment din experiența de a creea «F.A.F.E.» a fost, cu certitudine, ziua de filmări pentru «Scrum», unde singura indicație a fost să fim noi înșine pe cameră,” a declarat solistul Far Away From Earth.

În mod evident, se aude pe album faptul că, tot parcursul, de la faza de compus, până la lansare, a fost un episod distractiv, plin de autenticitate și libertate. Far Away From Earth, te-am auzit! Sper să ajungeți departe!

Rămâneți la curent cu activitatea băieților de la Far Away From Earth pe Facebook și Instagram!


Web radios