Chestionar Kimaro: Coiotu ne spune ce muzici asculta când era mic, care este cea mai subapreciată trupă și cum era la Venus în anii '90

În așteptarea show-ului Trooper din seara rock de la Kimaro Festival (13 august - Parcarea Plaja Venus), am stat de vorbă cu solistul grupului și colegul nostru de radio Coiotu, cu care am depănat amintiri din copilărie de la Venus, ne-am mirat împreună ca nu a venit niciodată Paul McCartney în România și ne-a spus care a fost cel mai tare concert de anul ăsta. Nu a fost unul, au fost două.

Cum era plaja Venus pe vremea copilăriei tale?

Coiotu: În copilărie am mers cu familia, mai mulți ani la rând, fix în stațiunea Venus. Așa că am tone de amintiri de acolo. Încă mai rețin mirosul de burger de anii '90, țin minte plaja curată pe care jucam fotbal în fiecare zi, țin minte cât de "echilibrat" era totul. În Venus puteai avea parte de liniște dacă asta-ți doreai, iar dacă aveai chef de aglomerație, zgomot, oameni, se rezolva fără probleme. Cred că exact echilibrul ăsta ne-a atras acolo 5, 6 ani la rând. Partea proastă este că de atunci nu am mai mers în Venus. Am rămas însă cu o nostalgie teribilă. Revenirea în stațiune o să se lase cu multe "răscoliri" în sufletul meu. (râde)

Ce muzică ascultai când erai mic și care dintre trupe au rămas încă favoritele tale?

Coiotu:  Până la 10 ani am ascultat foarte multă muzică românească, plus Elvis, Beatles și Janis Joplin. La 10 ani am descoperit Iron Maiden. De acolo a început totul. Toate trupele de atunci au rămas în lista preferințelor mele. Nu am "boala" aia care îi împinge pe unii oameni să spună "am depășit momentul cu trupa x, am evoluat și acum ascult y". Nu există așa ceva. Eu am acumulat muzici în toți anii ăștia. Iubesc muzica și îi sunt recunoscător pentru că mă poate transporta într-o secundă în orice perioadă din trecut. Ca să revin la subiect - în toate stațiunile existau vânzătorii de casete. Strângeam bani un an întreg că să merg la mare să cumpăr casete. (râde) De acolo mi-am luat prima oară Alice Cooper, Napalm Death, Sepultura, Judas Priest, Meat Loaf, Nirvana, Anthrax, Obituary, Compact, Saxon, Holograf, Iris etc. Noaptea, în cameră, făceam audiții cu prietenii mei. Plecam acasă cu valiza plină de casete.

Care a fost cel mai tare concert la care ai fost anul ăsta?

Coiotu:  Anul asta am avut ocazia să îi văd pe Iron Maiden de două ori - în Zurich și în Londra. Nu pot să aleg între ele. Însă clar pentru mine sunt concertele anului. Dacă restul show-urilor din turneu nu erau sold-out mai mergeam la două, trei. Înțelegi că am avut șansă să îi văd pe Iron Maiden la ei acasă??? Nu pot să-ți explic bucuria.

Ce trupă nu a venit niciodată în România și ai face orice s-o vezi live?

Coiotu:  Paul McCartney nu a venit niciodată. Am fost eu să îl văd în Polonia, însă era frumos să îl aducă cineva și aici. Dar ca să găsesc și un artist pe care nu l-am văzut niciodată... Cred că Journey. Visez de mult să îi văd, însă nu am avut nicio șansă reală.

Recomandă-ne o trupă nouă care îți place.

Coiotu:  Nestor este o trupa suedeză pe care o iubesc mult de tot. I-am descoperit acum doi ani. Cineva din Trooper mi-a trimis un link. Superb totul!


Cea mai subapreciată trupă?

Coiotu: Gotthard. Am susținut mereu că dacă se nășteau în Statele Unite erau umăr la umăr cu Bon Jovi. Gotthard au lansat o mulțime de albume bune de tot. Au zeci de piese incredibile. Probabil că nu i-a ajutat foarte mult faptul că s-au format în Elveția.

Spune-ne cu ce artist/ artiști ți-ar plăcea să colaborezi.

Coiotu: Cu Bruce Dickinson. Suntem în discuții cu el încă din 2013, însă programul unui artist de așa calibru este infernal. Chiar îi spuneam ultima oară când ne-am văzut că eu am rabadare și îl aștept și când o să aibă 80 de ani. Important este să facem piesa până la urmă. A râs. Legat de artiștii români, am avut bucuria să îi avem invitați în studio pe Cristi Minculescu, Paul Ciuci, Călin Pop, Mihai Georgescu și Nicu Covaci pentru a înregistra o piesă Trooper - „Trec anii”. Am mai discutat atunci cu trei soliști, însă nu am reușit să ne sincronizăm programele. Îmi doream mult să îl avem alături și pe Bittman. Este unul dintre soliștii copilăriei mele. Cine a văzut Holograf live în '92, '93 înțelege exact despre ce vorbesc. Mă uităm la el ca la David Lee Roth. Poate vom avea altă șansă cândva.

Dacă nu ai fi fost muzician, ce altceva ți-ar fi plăcut să faci?

Coiotu: Sunt unul dintre oamenii care sunt fericiți din acest punct de vedere - fac tot ce mi-am dorit să fac: cânt cu Trooper, fac parte din echipa Rock FM, cea mai tare echipa de radio din România, iar printre aceste două lucruri predau la o școală privată din București. Mi-am dorit mereu să nu stau nicio zi departe de muzică. Iată că am reușit.


KIMARO 2023 îi invită pe fanii muzicii de la noi să fie, din nou, parte a schimbului uriaș de energie dintre scenă și public, a emoțiilor și a noilor amintiri, așa cum s-a întâmplat și la edițiile trecute, când mii de oameni au cântat împreună cu scena unele dintre cele mai iubite hituri românești. KIMARO 2023, cel mai mare festival al muzicii românești, un eveniment prezentat de trei dintre cele mai mari radiouri din țară, Kiss FM, Magic FM și Rock FM, se va desfășura pe 11, 12 și 13 august, pe scena din Parcarea Plaja Venus. 

Duminică, 13 august, sărbătoarea muzicii românești se desfășoară sub semnul Rock Nights, pe scenă urmând să evolueze Dinfier, Anton, Altar, Trooper și Celelalte Cuvinte. 

Accesul la cele trei zile de festival se face cu intrare liberă. Abonamente VIP pe iabilet.ro.

Web radios