Alin Coiotu Dincă: „Scopul nostru, la fiecare concert, este să vedem oameni fericiți în fața scenei”

Trooper este printre trupele pe care urmează să le vedem live în seara de 13 august, seara rock de la KImaro (Parcarea Plaja Venus), așa că înaintea concertului, l-am rugat pe Coiotu să stăm puțin la o vorbă despre muzică, live-uri, de ce îți doresc atât de mult să facă un concert simfonic și ce ne pregătesc pentru Rock Nights.

Am văzut că toboșarul vostru John și-a rupt mâna acum câteva zile. Cu cine cântați până se face bine?

Alin Coiotu Dincă: Da. Ne-a lovit rău întâmplarea asta nefericită. Însă nu avem ce să facem, uneori se întâmplă și accidente. Pentru concertele trecute am apelat la Flavius Hosu (toboșarul formației Phoenix). Este unul dintre cei mai talentați toboșari din România. Ne-a sărit în ajutor și pentru asta îi vom rămâne mereu recunoscători. La Kimaro venim cu John. Formula clasică. I-am spus foarte clar că dacă nu se face bine până atunci îl pun să cânte cu vocea și bat eu la tobe. (râde) Discutând serios, ne bazăm pe John să fie bine până atunci.

Unde vă vom vedea în viitorul apropiat live?

Alin Coiotu Dincă: Avem o mulțime de concerte anunțate pentru 2023. Îi așteptăm pe toți prietenii să intre pe paginile noastre de Facebook și Instagram. Acolo îi ținem la curent cu toată activitatea noastră. Avem concerte în Constanța, Vama Veche, Aalexandria, Bistrița, Brașov, Târgoviște, Timișoara, sunt o mulțime de orașe pe lista. Totul va culmina în 19 noiembrie cu un mare concert Trooper simfonic la Sala Palatului. Prezența este obligatorie!

Povestește-ne mai multe despre ideea, conceptul concertului din toamnă, „Simfonic 28”. Cât de greu este să pregătești un astfel de concert și de ce vi l-ați dorit atât de mult?

Alin Coiotu Dincă: Gând la gând cu bucurie. Am mai cântat alături de orchestre, însă niciodată într-un proiect atât de mare. Am ales o serie de piese care sună bine de tot cu orchestră, am scris partiturile, curând vom începe și repetițiile. Dacă totul iese așa cum este gândit, garantat o să fie unul dintre cele mai frumoase concerte Trooper. Eu și Balaurul avem pregătire în muzica clasică. Multe piese au fost compuse având în cap orchestră și aranjamente speciale. Pentru prima oară melodiile vor suna așa cum le-am avut în minte în forma inițială. Din 2006 visez să aud „O viață este prea mult" cântată cu orchestră. Iată că 2023 vine cu minunea! Sper că prietenii formației, toți cei care ne sunt alaturi de ani și ani de zile, să nu lipsească de la acest eveniment. Este un proiect „once in a lifetime".

Ne întoarcem un pic în vara asta. Ce ne pregătiți pentru sera rock de la Kimaro, aveți vreo surpriză pentru noi?

Alin Coiotu Dincă: Scopul nostru, la fiecare concert, este să vedem oameni fericiți în fața scenei. Dacă pentru 60 de minute reușim să „îi tragem" din lumea asta și să le oferim puțină uitare, ne-am atins scopul! 

În cazul multor concerte setlist-ul este făcut cu 10 minute înainte să urcăm pe scenă. Stau pitit și studiez mulțimea. Încerc să-mi dau seama ce piese Trooper ar vrea să audă, încerc să îmi dau seama ce stare au, apoi iau decizia potrivită. Tot așa am să fac și la Kimaro - am să îi pândesc din umbră și în funcție de vibrațiile care ajung la mine am să stiu ce trebuie să fac pe scenă. Niciodată nu suntem doar noi cinci. Trooper înseamnă mii de oameni. Suntem o mare familie.

Ați mai fost la Kimaro, ați concertat și la „bunicul” Festivalului Kimaro, ONE! - un festival tot în Constanța care a avut loc în 2019. Spune-mi cea mai frumoasă amintire de la Kimaro.

Alin Coiotu Dincă: Cea mai frumoasă amintire... cred că momentul în care am cântat împreună cu prietenii din Cargo, Compact, Vama și Phoenix. Sunt rare momentele în care reușim să ne adunăm cu toții. Mi-a adus multă bucurie să merg prin backstage și să mă întâlnesc cu toți oamenii ăștia minunați. După ce am urcat pe scenă am dat peste alți oameni de excepție. Am avut parte de un public incredibil. Kimaro 2021 a ridicat ștacheta mult de tot.

Puteți face niște incantații să mai scăpăm de caniculă? Iar dacă da, spune-mi ce ai cânta.

Alin Coiotu Dincă: (râde) Nu mă provoca! Am avut o perioadă grea între 2001 - 2005. Oriunde mergeam să cântam, în aer liber, începea să plouă. Eram disperați. Ploua și dacă se anunțau 35 de grade. Mă gândeam să cerem bani de la guvern și să cântam în zone cu secetă. (râde) Așa că nu atrage atenția asupra noastră cu subiectul ăsta. Cine știe cum se aliniază astrele și o luam de la capăt. Dar, privind în alta parte, am să-ți spun printre dinți că „Rădăcini de dor" este o piesa care poate aduce ploaia. Nu știu dacă afară, însă clar în suflete. Am fugit! Plec spre Venus!


Web radios