foto: Marius Baragan
După 11 ani de absență ai festivalului lansat în urmă cu șase decenii, fanii muzicii ușoare vor fi răsplătiți cu o ediție aniversară, ce se va desfășura în perioada 25-27 august, de la ora 19.00, în Piațeta Perla din Mamaia, și va fi prezentată de Liana Stanciu și de Aurelian Temișan.
Festivalul care a devenit în timp un reper cultural-turistic pentru societatea românească va conține recitaluri și concerte susținute de nume lansate pe scena Teatrului de Vară, dar și de tineri care reînnoadă tradiția unui eveniment reprezentativ pentru piața muzicală autohtonă și pentru generații întregi de români, precum și surprize pregătite de organizatori.
Am stat de vorbă cu Liana Stanciu pentru a afla mai multe despre revenirea acestui festival simbol al muzicii ușoare românești.
După 11 ani de absență, Festivalul Mamaia revine în 2023, la fix 60 de ani de la prima ediție. În calitate de prezentator (alături de Aurelian Temișan), cum vă pregătiți pentru a anima atmosfera și a menține publicul angajat pe parcursul festivalului?
Nu am prezentat niciodată cu Aurelian Temişan, îl ştiu ca artist, dar nu am făcut niciodată echipă pe scenă. Caut informaţii, sunt multe surse. Dar, da, e o energie, o efervescenţă teribilă.
Apropo de faptul că faci echipă cu Aurelian Temișan, cum l-ai descrie publicului, dacă ar fi să-i faci introducerea pe scenă?
Serios, talentat, oltean (mândru).
foto: Marius Baragan
Povestește-ne, te rog, prima ta amintire sau cea mai puternică legată de Festivalul Mamaia.
Când spun Mamaia, mă gândesc la serile în care părinţii mei se uitau la TVR, admirând totul, de la ţinutele artiştilor, până la lumină, strălucire, publicul educat. Mi se părea un miraj. Dacă e să vorbim despre amintiri, atunci cea mai pregnantă este prezenţa Angelei Similea pe scenă, îmbrăcată superb, într-o rochie galbenă, accesorizată cu o bijuterie incredibilă şi cântând o piesă de dragoste impresionantă.
Care este elementul definitoriu al Festivalului Mamaia pe care doriți să îl subliniați la această ediție aniversară?
Muzica bună. Magic FM este promotorul calităţii în muzică, iar asocierea este foarte potrivită. Avem piese şi voci excepţionale.
Festivalul Mamaia are o tradiție îndelungată. Cum v-ați asigurat că păstrați esența clasică a festivalului în timp ce adăugați și elemente inovatoare?
Clasică va fi apariţia doamnei Corina Chiriac şi a altor doamne şi domni ale căror nume înseamnă istoria muzicii româneşti. Plus trupe şi artişti actuali care au fost parte din fenomen.
foto: Marius Baragan
Care este cea mai mare provocare în a fi prezentatorul unui eveniment atât de amplu și de important?
Cea mai mare provocare este că tot timpul este prea mult de spus, iar eu sunt o povestitoare. Va fi greu să sintetizez, să pun doar anumite lucruri în pagină.
Cum te vei pregăti pentru acest mega eveniment al muzicii românești?
Da, am emoţii cu săptămâni înainte. Ştiu însă sigur ce sentiment voi avea după: că am fost o frântură din istoria muzicii şi a festivalului.
În încheiere, care ar fi mesajul pe care ai dori să-l transmiți tuturor celor care vor participa sau urmări Festivalul Mamaia?
Iubiţi muzica şi artiştii! Avem nevoie de festivaluri ale noastre, nu doar de muzică electronică. Tradiţia trebuie readusă în prim-plan. Italia are San Remo şi biletele se vând cu 6 luni înainte, Polonia are Sopot. E atât de mare nevoie de Festivalul de la Mamaia, încât tare m-aş bucura ca tradiţia să fie reluată. Anul acesta sărbătorim 60 de ani şi poate anii de pauză au fost ca un reset, că tot suntem în epoca inteligenţei artificiale. Muzica bună este şi va rămâne, oricâte computere şi softuri vor apărea. Va fi întotdeauna loc în sufletele oamenilor pentru un refren, o temă, o voce specială.