Povestea unui debut absolut: piesa „The Usurper” a trupei de melodic death metal Saryn

Prima piesă Saryn – din dulap, pe scenă. Aceasta e povestea primei piese compuse de o trupă tânără din București.

De multe ori auzim povești de succes, în formatul „din garaj, pe stadioane”. Așa au început majoritatea trupelor rock, pe care acum le considerăm legendare. Un punct de vedere similar, însă captat din alt unghi, îl aduce trupa Saryn, care încă e la început de drum. Avem ocazia de a arunca o privire de ansamblu asupra primelor capitole ale unei povești despre reușită, sper eu. 

E interesant felul în care artiștii care încă își caută echilibrul pe scena locală combină atâtea influențe, în așa fel încât sunetul, deși familiar, e învelit de un strat de prospețime. Piesa „The Usurper” a fost prima pe care trupa Saryn a compus-o vreodată. Se regăsesc elemente sonice de melodic death metal, death core, cu solo-uri inspirate din jazz și transformate în linii melodice greoaie și puternice. Cântecul începe cu un ritm de bază, la care se suprapun instrumentele și ritmurile secundare, ca apoi să se anunțe cu hotărâre tema muzicală principală. Deși e un debut, piesa denotă cu putere de convingere că băieții au știut ce drum vor să urmeze în călătoria lor muzicală. Un lucru care captivează la această piesă e traiectoria prin care poartă ascultătorul, de la nivelul înalt de energie cu care începe, până la breakdown-ul apăsător, care parcă îți trage cu forță umerii în jos, păstrând notele chitarei înalte, pentru un impuls de vitalitate. Piesa te ține în priză și îți dă de gândit. Nu poți anticipa, de la prima audiție, ce secvență vine, cum se va schimba direcția piesei.


Băieții încă înregistrează, la propriu, într-un șifonier și au două cântări în istoric. Sunt curioasă ce le rezervă viitorul. Totuși, cu un început promițător, o formulă tânără și o rețetă sigură pentru metal extrem plin de dinamism și tupeu, sunt optimistă că, în câțiva ani, formația va avea o poveste pe cinste despre cum au început într-un dulap și cine știe pe ce scenă a ajuns. 

Saryn înseamnă Matei „Lampă” Călin la voce, Mihai Bulubașa la chitară, Răzvan Curpan la chitară, Ioan Bezman la bas și Matteo Verzotti la tobe.

Am aflat povestea piesei de la Lampă, solistul trupei. Iată ce a avut de comunicat actualilor și viitorilor fani despre începuturile formației.

„«The Usurper» este prima noastră piesă scrisă. Am scris-o împreună cu fostul nostru vocalist, Titus Pîrșan, anul trecut. Tot atunci am reușit să o înregistrăm ca demo. După ce am mai lansat o piesă, («Soulscar»), ne-am decis să o scoatem și pe asta. Am înregistrat în camera chitaristului nostru Răzvan, unde am tras liniile în dulap. Tot efortul de înregistrare, mix-master e «DIY». Pentru noi, este melodia noastră de «joacă». Ne place sa experimentăm cu ea, ne ajută să scăpăm de inhibițiile ce ne limitează, ne arătăm sufletul gol publicului cu fiecare defect si plin de emoție crudă. Pentru noi este acel răget inconștient, pe care îl scoți atunci când ești copleșit de emoție”.


Web radios