În cei 27 de ani de activitate, în care au 10 albume lansate, cea mai premiată formație românească și-a surprins fanii cu patru modalități de exprimare a muzicii lor: de la versiunea ELECTRICĂ de la debut, cu care s-au și impus pe piața autohtonă, la emoția unui ACUSTIC, continuând cu minimalismul ACU2TIC împărțit la doi, până, în cele din urmă, la amploarea reorchestrărilor SIMFONICE. Astfel, Vița de Vie a oferit publicului, personalitate după personalitate, o perspectivă muzicală completă, de 360˚.
Energică, vibrantă, surprinzătoare și de mare impact, perioada de început a băieților de la Vița de Vie a adus în lumina reflectoarelor atât fragilitatea vârstei pe care membrii o aveau la acea vreme și nonconformismul lor, cel din urmă, neschimbat nici până azi.
Iată mai jos un fragment din istoria timpurie a Viței de Vie de pe când solistul Adrian Despot avea plete. Surprinsă în 1997 în cadrul Turneului Hollywood Rock Tour, pe scena de la Arenele Romane, înregistrarea reprezentației live a piesei „Ozosep” nu numai că surprinde forma brută a ceea ce avea să devină una dintre cele mai iubite trupe de muzică rock din România, dar este și o oglindire a publicului de la acea vreme.
Anii au trecut, componența trupei și stilul s-au mai schimbat, au evoluat și au experimentat mai multe sonorități, până când întregul proiect a devenit inconfundabil la concerte sau pe radio. Pe Despot l-am avut în studioul Rock FM, când ne-a cântat la matinalului „Morning Glory, cu Răzvan Exarhu”, ca parte a campaniei „România are sânge de rocker”.
Fanii care au fost cu urechea pe radiouri în vara anului trecut își pot aminti, printre altele, versiunea blues a single-ului „Haihui” (3:32), dar și explozia de energie a piesei „Basul și cu toba mare” (9:13), care a umplut nu numai cabina Rock FM, acolo unde Despot a urcat cu picioarele direct pe pupitrul realizatorului Exarhu, dar a luat cu asalt, spontan, și studioul alăturat al colegilor de la Kiss FM.
Cinci luni mai târziu, Vița de Vie a revenit în aceeași emisiune, interpretând mai multe cântece emblematice, de data aceasta și profunda „Metaforă de toamnă / Până în zori” (0:07) și piesa cu influențe orientale, „Iamma” (4:59).
Începuturile Viței de Vie stau sub semnul electricului, așa cum se poate sesiza din interpretările live amintite mai sus, cât și din discografia lor. Totuși, e doar una din fețele care alcătuiesc viziunea completă a trupei românești de rock. Imaginea de ansamblu urmează să fie expusă fanilor în seara de 17 noiembrie, la Sala Palatului, ca parte a Concertului Vița de Vie 360. Biletele sunt disponibile aici.