Trăim o perioadă de incertitudine față de artă și cultură. Încă nu știm ce se va întâmpla cu evenimentele culturale și concertele de anul viitor. De aceea, Cristian Hrubaru i-a invitat pe Răzvan Ailenei, fondatorul Asociației MUZE și pe Alin Coiotu’ Dincă, solist Trooper și coleg de radio, la o discuție deschisă despre posibilele repercusiuni în cazul unor modificări semnificative în codul fiscal.
Asociația MUZE se ocupă de protejarea drepturilor și intereselor artiștilor ș de conturarea și augmentarea statutului artistului în România, lege care la noi nu există încă. ONG-ul s-a înființat în pandemie, din nevoia tot mai apăsătoare, în perioada aceea, de mecanisme care să ajute artiștii să își continue activitatea. Până la acel moment, spune Răzvan Ailenei, grupul, care acum activează în asociație, milita pentru drepturile artiștilor pe persoană fizică. „E greu, de aceea trebuie să fim cât mai creativi în acțiunile noastre”, a declarat invitatul.
Guvernul a decis, acum o lună, să mărească, de la finalul anului fiscal, TVA-ul, pentru concerte și spectacole, de la 5% la 19%. În acest moment, decizia a fost retrasă, situația fluctuează, iar discuțiile pe această temă continuă. Ce ar putea însemna, pentru plătitorii de bilet, această posibilă mărire a taxelor? Coiotu’ spune că prețul biletelor s-ar scumpi dramatic. Prețul unui bilet de acces la concert ar putea crește cu 50%, lucru care ar împuțina și mai mult numărul spectatorilor plătitori de bilet. După pandemie, numărul participanților la concerte a scăzut cu 30%, iar din ianuarie ar mai putea să scadă cu încă pe atât.
Și organizatorii de evenimente vor avea de suferit. Pe lângă prețurile mari, va fi mult mai dificil pentru ei să organizeze concerte cu trupe mari în România. Alin Dincă a subliniat faptul că nu e vina lor sau a artiștilor. Acesta a continuat prin a exemplifica faptul că dintr-un bilet de 100 de lei, doar 15 lei ajung în mâna unei trupe, care se împart, mai apoi, la toți membrii. În contextul actual, 51% din venitul unui eveniment merge la stat. Mai mult, în România nu sunt săli de concert, iar dacă artiștii reușesc să închirieze un spațiu mai mare, chiria este de 10.000 de euro. „Să organizezi un concert ieftin costă între 35.000 și 50.000 de euro”, a afirmat artistul. A adăugat apoi, „Acesta este și motivul pentru care s-au anunțat doar patru concerte în 2024, pentru că situația nu e sigură”.
Totuși, Răzvan Ailenei rămâne optimist. „Discuția nu s-a concretizat pe fondul fiscal”, a spus acesta. Asociația MUZE a pornit o petiție, intitulată „Impozita-ne-ați”, adresată Guvernului României, Ministerului Finanțelor și Ministerului Culturii, prin care solicită, de urgență, oprirea implementării noilor reglementări aduse codului fiscal.