Anul trecut, pe 9 noiembrie, publicul din Sala Palatului a avut ocazia să se bucure de trei direcții muzicale, culese, protejate și perfecționate de tânărul cobzar Simion Bogdan Mihai, acompaniat de Lăutarii de Mătase. Concertul „În fața vitrinei” a fost un concept inedit, care a adus sub același acoperiș muzica țărănească, muzica lăutărească și muzica populară din perioade de mult apuse.
Pentru a accentua diferența dintre cele trei stiluri, scena a atribuit fiecăreia câte o vitrină, cu scopul de a insufla fiecăruia câte un alt aer, câte unul autentic atmosferelor muzicale. Pe lângă decorul semnificativ, tot cu țelul de a separa mai pronunțat fiecare filon muzical în parte, invitații speciali au fost numeroși, taraful condus de Gheorghe Anghel "Caliu" din Clejani (județul Giurgiu), fanfara condusă de Costică Panțîru din Zece Prăjini (județul Iași) și trio-ul transilvan Emil Mihaiu-Zanc Zenu-Pusztai Aládar din Buza-Bonțida (județul Cluj).
Eu am rămas impresionată de concept de-a întregul. Nu mai văzusem nicăieri un spectacol atât de diversificat și solicitant. Ca spectator, am savurat fiecare colțișor al scenei și m-am bucurat de fiecare moment, chiar și în timpul cântecelor de jale sau al baladelor triste de iubire. Peste o lună, vom putea relua emoția spectacolului pe care numai Simion Bogdan Mihai și Lăutarii de Mătase o pot făuri.
Anul acesta, cobzarul, alături de Nelu Răducanu (țambal), Mandi Pană (vioară), Cornel Neacșu (acordeon), Robert Adam-Szoltan (contrabas) și Cristi Adam (violă-braci) revin la Sala Palatului cu un nou concert, „Sânge Pe Mustață”. În același spirit ca spectacolul de anul trecut, conceptul acesta va încapsula cele trei direcții muzicale menționate, de data aceasta incluzând un nou repertoriu, cu noi povești și alte sentimente înflăcărate, care se cântă din perioada când Bucureștiul încă era supranumit „Micul Paris”.
Pe 15 noiembrie, vom putea trăi fiorul unor muzici pe cale de dispariție, dar care trebuie păstrate, îndrăgite și propagate. Artiștii au chemat și anul acesta câteva grupuri muzicale, ca invitați speciali, un taraf din Gratia (județul Teleorman), un trio din Poienile Izei (Maramureșul voivodal) și un taraf din Moldova de Sus (județul Botoșani). Spectacolul va demonstra frumusețea și diversitatea muzicii românești, pe care am uitat că o avem în sânge.