Gloryoșii au avut alături de ei azi-dimineață doi tineri care au explicat de ce să „dai în mintea copiilor” e, de fapt, un lucru bun. Iarina și Nicho, membri ai Boardului Copiilor UNICEF, au fost invitați cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului. În plus, azi se fac 34 de ani de la adoptarea de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite a Convenției cu privire la drepturile copilului, cel mai important acord semnat de statele care au promis să apere drepturile copiilor și ratificat de România încă din anul 1990.
„Boardul Copiilor este o inițiativă unică la nivel național, fiind un grup informal care reunește copii și adolescenți de diferite vârste, din diferite orașe, din mediul urban și rural, provenind din medii familiale şi din sistemul de protecție a copilului, cu origini etnice diferite și cu experiențe diferite în domeniul reprezentării. Pentru unii dintre ei, este prima dată când vocea lor ajunge la factorii de decizie”, scrie pe site-ul UNICEF.
Boardul Copiilor nu are putere decizională. „Deși mi-ar plăcea să aibă, să văd România condusă de copii, pentru că am văzut-o condusă de adulți și cred că avem concluzii suficiente”, a spus Răzvan Exarhu. Totuși rolul acestui bard e acela de a da copiilor o voce importantă, ascultată.
Copiii au punctat câteva idei foarte importante despre activitatea lor în board. Iarina a spus că „azi sărbătorim progresele pe care le-am făcut cu și pentru copii”. Boardul are rolul de a cere liderilor politici să își respecte promisiunile legate de drepturile copiilor și să evalueze ce mai trebuie făcut pentru ca acestea să fie cu adevărat respectate.
„Copiii ar trebui să fie ascultați, pentru că nu reprezintă doar viitorul, ci și prezentul” – Iarina, 17 ani
Nicho, 14 ani, se ocupă cu creșterea gradului de conștientizare a importanței sănătății mintale. „E un aspect trecut cu vederea, tinerii trebuie să vorbească cu cineva apropiat despre asta, nu ar trebui să se ascundă”, a spus el. În plus, copiii și-ar dori să desființeze mentalitățile toxice. Iarina a punctat că „mulți părinți folosesc replica «Pe vremea mea era mai rău și am ajuns bine», atunci când copiii le spun că nu se simt bine”.
La finalul emisiunii Delia și sora ei, Oana Matache, au interpretat noua piesă „Jimmy Samuray”, în cadrul campaniei „România Are Sânge De Rocker”.