Expoziția „Roșu, galben și albastru”, în Arcul de Triumf cu ocazia Zilei Naționale a României

Timp de aproximativ două luni, Arcul de Triumf din București va găzdui expoziția „Roșu, galben și albastru” semnată de artista-fenomen, Irina Dragomir

Expoziția personală a artistei Irina Dragomir, „Roșu, galben și albastru”, curator Alexandru Rădvan, poposește la Arcul de Triumf, în București, monument istoric din patrimoniul cultural, unde poate fi vizitată începând cu 1 Decembrie, până pe 28 ianuarie 2024. Accesul publicului este gratuit în data de 1 Decembrie în toate instituțiile din subordinea Ministerului Culturii, inclusiv Arcul de Triumf (#1DecembrieCultural). 

Expoziția este prezentată de Institutul Național al Patrimoniului cu ocazia Zilei Naționale a României, în parteneriat cu Art Safari. 

„Patrimoniul este trecut, prezent și viitor. Marcăm Ziua Națională aducând expresia contemporanului, “Roșu, galben și albastru”- Irina Dragomir, într-un spațiu simbol al poporului român, Arcul de Triumf! În această vâltoare a zilelor noastre, să ne luăm echilibrul din constante - patrimoniu, și să deschidem ochii spre frumos - artă!”, declară Oana Zaharia, Directorul Institutului Național al Patrimoniului.  

„Irina Dragomir este un superstar, o artistă-fenomen, în plină ascensiune, care s-a remarcat încă de la absolvirea Universităţii de Artă din Bucureşti prin arta numită «figurative pop», cucerind publicul prin culoare, joc, umor și mesaj. Mulțumim partenerului nostru, Institutul Național al Patrimoniului, pentru că facilitează întâlnirea contemporanului cu patrimoniul. Mulțumim și Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public pentru colaborare excelentă în cadrul acestui proiect. Ne bucurăm să colorăm în Roșu, galben și albastru Arcul de Triumf - un motiv în plus pentru a vizita acest monument cultural ridicat pentru a celebra Marea Unire de la 1918”, declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția.


Irina Dragomir, unul dintre cei mai colecționați artiști ai momentului

Irina Dragomir este unul dintre cei mai colecționați artiști români și o voce importantă pe scena artei contemporane europene. Irina a expus pentru prima dată în cadrul unei expoziții de grup dedicate artei Supercontemporane la ediția Art Safari din 2019, curator: Mihai Zgondoiu. Publicul s-a regăsit în mesajele ei distincte și a fost atras și de paleta de culori folosită. 

În 2022, Art Safari a găzduit prima expoziție personală Irina Dragomir, „Roșu, galben și albastru”, curatoriată de Alexandru Rădvan, profesorul artistei și artist apreciat. Expoziția a prezentat atât lucrări noi, precum și opere din colecții private.

Lucrările Irinei Dragomir se remarcă prin elementele din cultura pop, tendințe, simboluri și convenții contemporane, precum și prin compoziții simetrice și contraste cromatice.

Personajele ei transmit povești despre lucruri pe care le-a trăit, gândit și simțit de-a lungul timpului. Femeile joacă un rol principal în arta ei, reprezentând voci ale feminității în diverse ipostaze. Claritatea și realismul mesajului pe care artista îl transmite vine din naturalețea cu care surprinde emoția feminină, pe care o trăiește la rândul ei.

„Fără excepție, imaginile Irinei sunt fragmente mai ample sau mai reduse ale universului propriu. Există în mod constant o dimensiune ludică în pictura pe care o practică, dar sub aparenta lipsă de griji, sub tonul copilăros, se află de multe ori o glumă serioasă. Irinei îi place să se joace cu lucrurile într-o manieră postmodernă, un semn clar de inteligență și umor, căci cele două merg atât de bine împreună”, spune conf. univ. dr. Alexandru Rădvan, curatorul expoziției „Roșu, galben și albastru”.

Cota de piață a artistei a crescut rapid, operele sale fiind în vizorul multor colecționari de artă. Dacă în 2020 lucrarea „Woman with Weapon” se vindea cu aproximativ 600 de euro, în 2022 lucrarea „Risky Situation” a fost adjudecată la 5.500 de euro, o evoluție rapidă și un pas imens pentru arta contemporană românească. 


Program de vizitare „Roșu, galben și albastru” – Arcul de Triumf 

• Vineri, 1 Decembrie: 13:00-20:00

• 2-10 decembrie 2023 (sâmbătă-duminică, 12:00-21:00)

• 16 decembrie 2023-28 ianuarie 2024 (sâmbătă-duminică, 10:00-18:00)

Accesul este gratuit.

Toate instituțiile din subordinea Ministerului Culturii își deschid porțile gratuit de Ziua Națională a României! Sărbătorește #1DecembrieCultural


Despre Art Safari 

Art Safari este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 12-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este proiect cultural național strategic sprijinit de Ministerul Culturii și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român. În cele 12 ediții de până acum a înregistrat peste 450.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.

Web radios