Shane MacGowan, cel născut de Crăciun și care ne-a dat cea mai frumoasă melodie de Crăciun

Trupa lui, The Pogues, a fost descrisă odată ca „o ceartă într-un bar, cu instrumente”, dar Shane MacGowan rămas cel mai iubit poet punk al Irlandei, așa cum s-a descris el însuși în documentarul „Crock of Gold: A Few Rounds With Shane MacGowan”.

Poveștile tabloidelor despre stilul de viață haotic, beții, hedonism, droguri, dinții lipsă - acest din urmă subiect devenit o obsesie a presei - nu au reușit să depășească renumele mondial spre care MacGowan a condus trupa și asta, în principal pentru că „nu am făcut decât să urmez stilul de viață irlandez”, după cum explică solistul.
A început să bea încă din copilărie, familia dându-i bere pentru a-l „ajuta” să doarmă. În plus, „Oamenii i-au dat lui Shane șase luni de trăit în fiecare an de când a împlinit 19 ani”, spunea și chitaristul Pogues, Philip Chevron, pentru NPR în 2006. 

Dar el avea planuri mai mari, nu numai să supraviețuiască, miraculos, fiecărui Crăciun. „Dumnezeu a spus că sunt băiețelul pe care îl va folosi pentru a salva muzica irlandeză și pentru a o duce la o popularitate mai mare decât a avut-o vreodată”, explică MacGown în documentarul „Crock of Gold: A Few Rounds With Shane MacGowan”, un documentar pentru care nu a vrut să fie filmat, nefiind într-o forma fizică optimă.

MacGowan a părăsit lumea lăsându-i unul dintre cele mai sumbre și emoționante cântece de Crăciun scrise vreodată, „Fairytale of New York”, lansat în 1987, un contrast perfect cu unele dintre cele mai dulcege și săltărețe piese pe care le auzim la fiecare Crăciun. Cele mai bune versuri ale sale poartă greutatea experiențelor trăite și o autenticitate care trece la miezul lucrurilor. Undeva, între onestitate brutală și romantism.



Există diferite teorii despre cine a venit primul cu ideea de a face un cântec de Crăciun, iar una dintre cele mai interesante este că piesa a fost rezultatul unui pariu făcut de MacGowan cu Elvis Costello, care a produs al doilea album al The Pogues, „Rum, Sodomy & the Lash”.

Shane MacGowan susține că Elvis Costello l-a provocat la un pariu pe tema că nu va putea scrie o melodie de Crăciun fără să fie veselă și optimistă. 



Prima cenzurare

În 2007, Radio 1 a scos din cântec cuvintele “slut” și “faggot”, dând înapoi atunci când mișcarea a primit critici din partea publicului, inclusiv a mamei lui MacColl, care a spus că toată faza este „prea ridicolă”. 

În 2020, „Fairytale of New York” revine în centrul unui război cultural

În 2020, unele posturi de radio din Marea Britanie - inclusiv BBC - au refuzat să difuzeze versiunea needitată, care a urcat în topuri la sfârșitul anilor 1980. Totuși, așa cum au subliniat mulți acum câțiva ani, The Pogues oferiseră deja o soluție la problemă, realizând o versiune alternativă în 1992, cu versurile modificate, pentru a evita ca unii să se simtă ofensați. MacGowan nu a avut nicio problemă ca piesa să fie cenzurată la radio, deși și-a apărat versurile originale, declarând că personajele din ea vorbeau cu acuratețe pentru oamenii din timpul și locul lor și situația „disperată” în care se aflau, potrivit The Independent. 

Shane MacGowan ne-a părăsit pe 30 noiembrie 2023. Acum un an a fost spitalizat cu encefalită virală și, ca urmare, a petrecut mai multe luni din 2023 la terapie intensivă. 

Fotografii: Getty Images/ Guliver.


Web radios