Libertatea de exprimare și de a face bine împreună

Oana Gheorghiu, de la Asociația Dăruiește Viață, a venit azi la „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, pentru a vorbi despre rezultatele campaniei „Noi construim un spital”. Următorul invitat a fost Cătălin Tolontan, care a vorbit, în direct, despre importanța libertății cuvântului și a independenței jurnalismului

„Noi construim un spital”

Oana Gheorghiu a venit azi-dimineață în studioul Rock FM pentru a vorbi despre cum Asociația Dăruiește Viață a reușit să facă primul spital de oncologie pediatrică, ridicat doar din donații. Lucrările au durat cinci ani și au însumat 35 de milioane de euro, proveniți din donații de la 350.000 de persoane și 8.000 de companii. 

Spitalul se află în incinta campusului Marie Curie și e un centru de tratament diferit față de prima imagine care ne vine în minte atunci când ne gândim la spital. „E ca un loc de joacă, unde te și tratezi”, a spus Oana Gheorghiu. „E dovada că ne unim pentru lucruri bune. S-a făcut la un nivel de calitate pe care sperăm să îl urmeze și statul român”. 

„Până la urmă, în spital ai nevoie de încurajare, de susținere”, a afirmat Răzvan Exarhu. Tocmai de aceea, centrul a fost proiectat cu intenția de a susține moral copiii bolnavi, cu săli de cinematograf, locuri de joacă și o grădină interioară, pentru cei care trebuie să stea luni întregi la tratament. Arhitecta spitalului a spus că „spațiul schimbă comportamente”. 

Centrul a fost conceput și cu gândul la părinți. Acesta conține un hotel pentru părinții care vin din afara Bucureștiului cu cei mici la tratament. În plus, spitalul are spații de relaxare și paturi pentru părinți. 

Povestea merge mai departe. Au fost puse în aplicare programe de schimb de experiențe pentru medici, adică doctorii de la noi au posibilitatea de a pleca la clinici din străinătate, pentru a aduce noi practici, iar medicii străini pot veni să învețe de la specialiștii noștri și să aducă obiceiurile care au adus spitalele din afară la o rată de succes a tratamentului foarte mare. Mai mult, Asociația Dăruiește Viață dorește să mai construiască la campusul medical și să facă și un centru de cercetare, de care avem mare nevoie. Așa că liniile pentru donații sunt încă deschise. 

Libertatea cuvântului

„Cătălin Tolontan este foarte puțin important în această ecuație. Nu cum salvăm jurnaliștii e întrebarea, ci cum salvăm și cum avem jurnalism. Întrebarea îi privește și pe cei care vor veni după noi. E o întrebare foarte importantă”, așa a deschis discuția Cătălin Tolontan azi-dimineață, după ce gloryoșii au luat legătura cu el prin telefon. 

Răzvan Exarhu a vorbit cu Cătălin Tolontan despre libertatea de exprimare, fără a fi îngrădită de bariere comerciale sau de patronat. „Întotdeauna am considerat «Libertatea» un ziar cu atitudine, care deschide dezbateri și care dă dovadă de diversitate”, a spus realizatorul. 

Fostul coordonator editorial Libertatea a povestit despre apelul intern semnat de către 25 de ziariști și trimis la Zürich, unde trustul care deține „Gazeta Sporturilor” și ziarul „Libertatea”, Ringier, își are sediul, în august, în care cereau încetarea presiunilor asupra independenței presei. Invitatul a oferit două exemple. Primul fiind experiența prin care a trecut Cătălin Țepelin, fostul redactor-șef al „Gazetei Sportului”. „I-au cerut articole la citit, înainte de publicare, pentru că se refereau la casele de pariuri care își făceau publicitate în ziar. A da cuiva un articol la citit înainte deschide calea oricărui abuz”, a declarat Cătălin Tolontan. Al doilea exemplu al invitatului a fost apartenența unei publicații bulgărești, afiliate cu o organizație care susține casele de pariuri, la trustul Ringier.

„Liderii editoriali ai GSP și Libertatea au fost îndepărtați unul câte unul. În fiecare lună au fost câteva demiteri. Ceea ce s-a anunțat ieri este faptul că, împreună cu colegii mei Iulia Roșu și Camelia Stan, vom pleca. Toți cei care erau numiți coordonatori ne-au tăiat din prima”, a spus jurnalistul. 

„Mai există o speranță pentru jurnalism sau va avea prea mult de suferit?”, a întrebat Răzvan Exarhu.

„Nu spunem că, dacă ni s-a întâmplat nouă ceva, nu mai există jurnalism. Jurnalismul are o șansă. Are nevoie de puțină încredere din partea publicului. Noi nu am avut de ales, știam că vom pierde, dar până la urmă, nu te bagi doar în luptele pe care știi că le vei câștiga. Te bagi și în luptele care știi că merită să fie câștigate de cineva la un moment dat, chiar dacă nu de tine. Noi nu am început lupta aceasta având un Plan B în spate, sau vreo agendă ascunsă. Am început-o pentru că avem o ancoră în noi, care ne-a obligat să facem lucrul acesta. Jurnalismul se face cu fața la public sau nu se face deloc. Noi încercam să facem un ziar echilibrat, fără a fi în niciun caz un ziar perfect”, a răspuns Cătălin Tolontan. „Știrile care se fac prin filtrul comercial sau al patronatului nu sunt știri, sunt otravă”. 


Morning Glory - invitați Oana Gheorghiu - Dăruiește Viață & jurnalistul Cătălin Tolontan

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:23:34

MG - invitată Magda Grădinaru

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:21:02

MG - 19.12.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:18:40

MG - invitați istoricul Cosmin Popa & Mihai Demetriade (CNSAS)

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:27:20

Web radios