Povestea ascunsă a „minorilor irecuperabili” din România

Istoricul Cosmin Popa a venit în această dimineață la emisiunea „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” pentru a discuta despre unul dintre evenimentele tragice care nu se prezintă în manualele de istorie, în contextul ultimului sondaj apărut, legat de nostalgia vremurilor ante-decembriste

Istoricul Cosmin Popa a făcut o vizită gloryoșilor azi-dimineață. Pe 12 decembrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a susținut o conferință de presă  în care a prezentat investigațiile privind decesul a 436 de minori aflați în căminul-spital Plătărești, în perioada regimului comunist.  Totodată, IICCMER a anunțat că a depus, în cursul zilei de marți, un  denunţ la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind organizarea unui regim caracterizat prin tratamente inumane și degradante aplicate minorilor internați în căminul-spital nr. 4 Plătărești.

„Acești copii erau priviți ca o povară economică pentru stat, așa că aceste cămine-spital erau private de resurse”, a spus Cosmin Popa. „Niște comisii îi declarau «irecuperabili» pe copii, erau apoi imobilizați la pat. Cea mai rapidă soluție de a scăpa de cineva e să îl imobilizezi la pat”. Invitatul a dat câteva exemple tulburătoare despre condițiile din spitale. „Nu era căldură, iarna erau copii ținuți la temperaturi sub șase grade, cu haine ude pe ei, pentru că nu se uscau. Nu era hrană. Nu era combustibil”. Mai departe, acesta a susținut că Plătărești nu e singurul caz, au existat și alte spitale de acest tip, unde rata mortalității era de 80%. 

Morning Glory - 14.12.2023 - Cosmin Popa

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:32:46

MG - invitată Magda Grădinaru

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:21:02

MG - 19.12.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:18:40

MG - invitați istoricul Cosmin Popa & Mihai Demetriade (CNSAS)

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:27:20

În România, au existat 23 de astfel de cămine-spital, responsabile pentru moartea a 15.000 de copii, toate cazurile mușamalizate. „Aici e vina non-intervenției statului. Nu se făceau autopsii sau investigații, iar certificatul de deces era la limita regulilor birocratice pentru a acoperi situația”, a spus Cosmin Popa. În plus, controalele erau mai degrabă o formalitate, un prilej de adunare pentru a discuta superficial lipsurile măsurilor și resurselor din genul acela de instituții medicale, fără ca aceste probleme să fie, de fapt, rezolvate.

„Era ca un fel de Pitești” – Răzvan Exarhu

„Era ca sistemul de exterminare a evreilor și a rromilor, un fel de Holocaust mai dezorganizat. Totuși, la aceste situații există mărturii”, a răspuns invitatul.

Această investigație IICCMER, încă în lucru, e fundamentală pentru aflarea adevărului despre istoria noastră. Articolul oficial al institutului poate fi accesat aici. 

La finalul emisiunii, pentru a destinde puțin atmosfera, Ciprian Muntele a venit în studio cu salată boeuf și a vorbit despre câteva dintre secretele rețetei sale și despre felurile creative în care se decorează salata. 



Web radios