Jimmy Page, un om cu o chitară atașată

Jimmy Page a ajuns în prim-plan-ul muizcii la sfârșitul anilor 1960, după ce s-a alăturat grupului The Yardbirds, un grup care a lansat cariera lui Jeff Beck, a lui Eric Clapton, și a lui Page însuși. Deși trupa nu a rezistat mult după inființare, bazele Led Zeppelin au fost începute atunci.

Luîndu-și numele după o sugestie a toboșarului The Who, Keith Moon, Led Zeppelin s-a format în 1968. Recrutându-l pe Robert Plant la sfatul lui Terry ‘Superlungs’ Reid, trupa Led Zeppelin - care urma să domine deceniul în care a fost activă - s-a născut.

Fără îndoială, una dintre cele mai de succes și influente trupe din istoria muzicală britanică, Led Zeppelin a devenit curând un grup de mare succes și popularitate, în mare parte datorită măiestriei chitarei lui Jimmy Page.

Chiar dacă mulți critici de la acea vreme au privit debutul eponim din 1969 cu suspiciune și, în unele cazuri, chiar cu dispreț, succesul comercial al discografiei lor vorbește de la sine. Lansând opt discuri în timpul domniei lor de zece ani, Led Zepp a lansat material cu adevărat important și influent, cu Page pavând unele dintre cele mai cunoscute riff-uri de chitară din toate timpurile. Deloc surprinzător din partea unui om cu o chitară atașată - mai mult sau mai puțin chirurgical - de la vârsta de 12 ani.



Chiar dacă Led Zeppelin s-a încheiat în 1980, ascultătorilor de muzici le-au rămas riff-urile de chitară ale lui Page. Curând după aceea, a început să cânte în mod cu fostul său coleg de trupă de la The Yardbirds, Jeff Beck, pe lângă faptul că a format un supergrup cu membrii legendelor rockului progresiv Yes.

XYZ

Pentru că nu avea cum să se întoarcă în cluburile de noapte după ce cântase la Madison Square Garden, Jimmy Page și-a îndreptat atenția către Yes, care trecea printr-o problemă similară. Grupul a încercat să continue cu solistul Buggles, Trevor Horn, după ce Jon Anderson a plecat în 1979, dar fanii nu erau pregătiți să îmbrățișeze Yes cu un nou lider, iar grupul s-a despărțit în 1980. Basistul Chris Squire și Alan White au vrut să continue să lucreze împreună și cum locuiau destul de aproape de Jimmy Page în Surrey, Anglia, s-au întâlnit în XYZ.

„Materialul a fost bun”, spunea Page într-un interviu pentru Rolling Stone. „Am mai multe piese. Sper că vor vedea lumina zilei”.

Cumva, casetele s-au scurs către cei care piratau muzica și ani de zile au circulat printre fanii hardcore Yes și Zeppelin. Mai târziu, inventându-se YouTube, lucrurile au ieșit la iveală altfel decât își propusese Page.

Iată melodiile „Mind Drive” și „Fortune Hunter”. (Prima a fost refăcută pe albumul Yes din 1997, „Keys to Ascension 2”, iar a doua a fost folosită pe LP-ul The Firm din 1986, „Mean Business”).



Page a continuat să producă coloana sonoră a filmului, „Death Wish II”, a făcut un turneu cu Eric Clapton și Jeff Beck, a format trupele The Firm și Coverdale/ Page și a lansat un album solo, „Outrider”, în 1988. Din 1994 până în 1998, Page s-a reunit cu colegul de trupă din Led Zeppelin, Robert Plant, pe două albume și două turnee ca Page and Plant.

Foto: Getty Images/ Guliver.

Web radios