Povești din carlingă cu Emil Dobrovolschi

Comandantul de zbor Emil Dobrovolschi a venit azi-dimineață la „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”. Invitatul a oferit câteva detalii despre viața de pilot și a spus câteva povești despre călătoriile sale

Invitatul de azi a povestit în detaliu cum e viața în aviație, a vorbit despre ce presupune, de fapt, să fii pilot de zbor și și-a amintit de câteva episoade haioase din viața lui. Emil Dobrovolschi, pilot și autorul cărții de dezvoltare personală „Dark Cockpit”, a venit de dimineață la „Morning Glory” să ne spună „totul despre pistă”, vorba lui Răzvan Exarhu.

„În aer e aglomerație, ca un furnicar. În momentul de față sunt în jur de 20.000, 30.000 de avioane în zbor. De aceea, comunicarea e extrem de importantă”, a afirmat invitatul. „Eu nu cred că trebuie să fii creativ, ca pilot de avioane. Creativitatea poate fi folosită doar la felul în care te pregătești mintal pentru zbor sau atunci când faci un plan. Nu ai vrea să ai un medic, de exemplu, care, când ești pe masa de operație, să zică «Azi vom fi creativi!»”. Cartea „Dark Cockpit” e despre cum putem pune în aplicare regulile pe care trebuie să le respecte piloții în carlingă, de la comunicare, la lucru în echipă și disciplină personală.

Răzvan Exarhu a dorit să afle dacă pilotul știe câteva bancuri despre comandanții de zbor, care pot fi spuse pe post. „Vreți să vă închidă?”, a răspuns râzând Emil Dobrovolschi. Totuși, invitatul a pomenit una dintre glumele pe care le introduce în discursurile sale de la decolare. „După ce le mulțumesc pasagerilor că au ales compania noastră și le doresc un zbor plăcut, mai spun câteodată «Nu am început cum trebuie» și încep să vorbesc neinteligibil în microfon”. 

„Ai vreo poveste despre vremurile în care se fuma în avion?”, a întrebat Exarhu. „În avion, nu fumul de țigară reprezintă un pericol, ci acele coșuri de gunoi. E pericol de incendiu. Am pățit o dată o chestie. Aveam la bord un pasager foarte speriat, care și-a aprins o țigară în baie. Alarma s-a declanșat și am văzut de unde vine, însă s-a stins aproape imediat. Un membru al echipajului de bord a venit să îmi zică «Se bate Radu cu cineva». Se pare că pasagerul s-a luat la harță cu un steward, după ce i s-a luat țigara din mână. Am fost întâmpinați, la aterizarea în Turcia, de poliție”. 

Cea mai interesantă și, totodată, incredibilă parte a discuției a fost când Răzvan a prezentat o statistică, la care a participat un eșantion de 20.000 de bărbați. O treime din aceștia sunt ferm convinși că, în condiții de pericol, ar pune mâna pe manșă și ar ateriza cu bine. „E incredibil!”, a exclamat invitatul, surprins de lipsa de realism al respondenților. „Noi, în avion, nu încercăm să demonstrăm cât de haiduci suntem. Siguranța e primordială”.

Realizatory au fost curioși să afle și care a fost cel mai frumos lucru văzut din camera de control a avionului. „Am văzut câteva răsărituri și apusuri spectaculoase, pline de culoare. Câteodată zburăm și peste nori oblici, care dau impresia de înclinare, cu toate că avionul e în poziție corectă. Trebuie să verificăm sistemul să ne asigurăm că nu ne înclinăm”. „Deci, Pământul e rotund”, a  concluzionat Răzvan Exarhu. 

Pentru mai multe detalii despre viața de aviator, ascultă emisiunea integrală de azi-dimineață, sub formă de podcast, pe rockfm.ro!

Morning Glory - 22.01.2023 - EMIL DOBROVOLSCHI

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:24:19

Morning Glory - 16.09.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:23:34

Morning Glory - invitat Dan Burlac

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:29:07

MG - invitat Bogdan Mureșanu

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:19:44

Web radios