„A fost un moment extraordinar pentru noi. Înregistram primul nostru album la Abbey Road – eram în studioul trei, înregistrând „The Piper at the Gates of Dawn”, iar mai încolo, pe coridor, The Beatles împrimau „Sgt. Pepper’s”. Am avut o invitație de a merge să-i vizităm pe zeii de pe Muntele Olimp, iar ei înregistrau „Rita” în acel moment, iar acesta este un fel de reamintire a unui moment adevărat, un moment cheie, pentru că de fapt, fără Beatles, probabil că noi nu am fi existat”.
Nick Mason a explicat într-un interviu pentru BBC Radio 2 de ce „Sgt Pepper” a schimbat semnificativ industria de divertisment.
„Sgt. Pepper’s a fost albumul care a schimbat cu totul fața industriei muzicale. Până atunci, totul era axat pe single-uri. Sgt. Pepper’s a fost primul album care s-a vândut mai mult decât single-urile, iar asta a permis trupelor ca noi să aibă mai mult timp în studio și mai multă libertate de a face ceea ce ne doream”.
„Muzica era atât de importantă atunci pentru că era mai puțină concurență. Nu existau jocuri pe calculator, erau filme și câteva programe de televiziune. Dar muzica a devenit de fapt cu adevărat importantă, era o știre de prima pagină”.
Pink Floyd va folosi în cele din urmă abordarea albumului-concept pe tot parcursul carierei lor, „The Dark Side of the Moon” trebuind să fie ascultat de la început până la sfârșit pentru a obține cu adevărat cea mai bună experiență posibilă. Poate că The Beatles nu au fost considerați precursorii rock-ului progresiv la vremea lor, dar dorința lor de a depăși limitele a ceea ce ar putea face genul lor a făcut ca nenumărate trupe de prog să le copieze formula sau să beneficieze de pioneratul Beatles.