Tot rockerul știe că cel mai bine începem dimineața ascultând „Morning Glory”, însă, cum Roșcatul vine mai mereu cu ceva bun la el, ni se face poftă de mâncare. De aceea, Adrian Copcea, medic specialist diabetolog, nutriționist și boli metabolice, a intrat în direct ieri să ajute ascultătory cu câteva sugestii pentru un mic dejun sățios și sănătos.
Primul obiect pe ordinea de zi a fost cafeaua. „Suntem mai rău ca măgarii turcilor de pe vremuri”, a declarat Răzvan Exarhu. Multă lume preferă să înceapă dimineața cu un bidon de cafelutsă, însă ce o face atât de nesănătoasă? Doctorul spune că, în sine, cafeaua nu e nocivă și că nu are calorii. Ce pun în cafea ne îngrașă. „Porțiile mari de cafea, din locurile unde îți poți scrie numele pe pahar, au în jur de 700, 800 de calorii, adică au o valoare calorică echivalentă cu o farfurie cu grătar, cartofi prăjiți și salată. Zahărul e o altă problemă, nu doar că are o valoare mare calorică, dar are și efect chimic. Zahărul stimulează insulina, care deranjează procesele de menținere a greutății. Asta pentru că deranjează activitatea hipotalamusului, un organ din creier, care reglează nivelul de energie din corp”, a explicat doctorul.
Adrian Copcea a citit câteva studii interesante care arată că felul în care mâncăm la micul dejun determină cum vom mânca în restul zilei. Atunci când consumăm alimente proaste, vom tinde să mâncăm prost toată ziua. Exemplul medicului a fost clasicul bol de cereale cu lapte. „Dacă vom mânca dimineața cereale cu lapte, atunci vom fi mai atrași de alimente bogate în zahăr și carbohidrați”, a susținut acesta. Medicul nu recomandă consumul de cereale în general, pentru că acestea au o densitate calorică mare, adică porțiile mici au prea multe calorii. De obicei, cerealele nu sunt sățioase și, atunci, le mâncăm în cantități mai mari.
Un alt aspect demistificat de Adrian Copcea e acela că mămăliga e o alternativă pentru pâine. „De fapt, asemănarea dintre mămăligă și pâine e impresionantă. Nu faci nimic dacă înlocuiești pâinea cu mămăliga”, a spus acesta. Singura diferență dintre cele două e că mămăliga nu conține gluten și e o opțiune bună pentru cei cu boală celiacă.
„Se spune din bătrâni că micul dejun e cea mai importantă masă a zilei. E adevărat? Ne putem lipsi de el?”, a întrebat Răzvan. Da, ne și putem lipsi de el, însă medicul spune că, dacă mâncăm un mic dejun complex, atunci vom avea parte de multă energie pe toată durata zilei.
„Sunt buni crenvurștii?”, au întrebat realizatory. Doctorul nu ne încurajează să îi mâncăm, decât dacă știm din ce sunt făcuți. În schimb, virșli sunt o alternativă mai sănătoasă. Adrian Copcea a susținut și că micul dejun englezesc e, de fapt, un mic dejun bun. Asta pentru că grăsimea din cârnați prelungește timpul de absorbție a carbohidraților, deci combinația de grăsime cu pâine și cu proteină e sănătoasă și sățioasă.
Iar ultimul punct, însă nu cel din urmă, e bună șampania la micul dejun? „Da. Dimineața e momentul ideal pentru un pahar de șampanie”, a răspuns zâmbind medicul.
Ascultați episodul integral, sub formă de podcast, pe rockfm.ro!