Aeroclubul României îndeamnă tineretul să își întindă aripile și să-și ia zborul. Până pe 23 februarie, cei cu vârsta cuprinsă între 15 și 23 de ani au ocazia să se înscrie la cursurile gratuite de planorism. „E o artă în sine”, a spus Răzvan Exarhu. „Poți învăța cel mult până la nivelul de barză”.
Mihnea Istrate, comandantul aeroclubului Aurel Vlaicu, a oferit câteva detalii despre frumusețea acestui sport. Piloții experimentați, care au cunoștințe meteorologice și despre curenții de aer, pot plana ore în șir și pot parcurge sute de kilometri în zbor. „Adică poți ajunge până la Cluj?”, a întrebat Răzvan. „Te și poți întoarce”, a declarat invitatul. El însuși deține un record național de nouă ore în aer, cu o distanță de 1.051 de kilometri parcurși.
Există și un aspect competitiv al planorismului. Se organizează diferite competiții pentru mai multe discipline ale sportului, precum acrobație, curse și aterizări de precizie.
Cei care se țin de treabă, pot ajunge piloți autonomi după un an de practică alături de un instructor. „Sportul ăsta deschide o grămadă de noi orizonturi. O parte dintre absolvenți aleg să rămână în sistem și devin instructori. Alții preferă acrobația sau aviația de linie, unde sunt mai multe geamuri și avioane mai mari”, a declarat Mihnea Istrate. „Și mai multe perdeluțe”, a adăugat Răzvan Exarhu.
„Cât de mare e praștia cu care se lansează planoarele?”, au fost curioși realizatory. Mecanismul se numește automosor și e cam la fel de mare ca un camion. Acesta e acționat de două roți înfășurate cu funie, care funcționează ca o lansetă de pescuit, declanșată direct din planor.
„Ce avem de învățat de la berze?”, au întrebat gloryoșii. „Termica”, a răspuns invitatul. „Termică înseamnă curent ascendent de aer cald și densitate scăzută. Păsările se folosesc de acest tip de curenți pentru a lua altitudine. De asta vedem tot felul de specii de păsări cum zboară în spirală, acestea urcă, de fapt. Și, pentru că sunt mult mai deștepte decât noi, mai utilizează termica pentru a zbura în somn, atunci când migrează”. Invitatul a spus că, din când în când, berzele mai atacă planoarele, pentru că sunt foarte teritoriale.
Mihnea Istrate a fost un invitat foarte transparent, cu excepția unei singure întrebări din partea lui Răzvan. Poate fi planorul folosit ca armă de atac? „Depinde împotriva cui”, s-a eschivat pilotul. „Împotriva vecinilor, spre exemplu”, a insistat realizatorul. „Îmi rezerv dreptul de a nu răspunde la această întrebare”, a spus invitatul.
Fiecare reacție e diferită la primul zbor. Mihnea Istrate a povestit că e fascinant să vezi un om planând pentru prima dată. Unii plâng, alții chiuie, însă, de cele mai multe ori, cursanții sunt triști atunci când trebuie să aterizeze. „E o senzație unică! Câteodată mai deschid stația, ca să audă turnul de control bucuria din planor”, a declarat acesta.
Totuși, cursanții ar trebui să fie atenți la cum se îmbracă și ce măsuri de urgență iau înainte de zbor. Băieții ar trebui să poarte sticla de Nestea la ei, iar fetele... „aia e”.
În orice caz, așa cum a spus Roșcatul, „să știți că senzațiile de zbor depășesc mundanul și grobianismul care au consacrat această emisiune”. Așa că mergeți fără frică la cursuri și bucurați-vă de noile cunoștințe, de acest sport minunat și de peisajele văzute de la mare altitudine!
Ascultați episodul integral, sub formă de podcast, pe rockfm.ro!