De ce albumul Queens Of the Stone Age se numește „Songs For the Deaf” și adevărata melodie pentru surzi

Queens Of the Stone Age are opt albume până acum, începând cu debutul autointitulat din 1998, până la cel mai recent, „In Times New Roman...”, dar favoritul multor fani rămâne până astăzi „Songs for the Deaf”, din 2002. Un album care se mândrește cu clasice precum „No One Knows”, „First It Giveth” sau „Go With the Flow”.

Albumul duce publicul într-o călătorie prin deșertul californian, din Los Angeles la Joshua Tree, căutând pe parcurs diferite posturi de radio din orașele vizitate. 

Titlul albumului, „Songs for the Deaf”, pare să nu aibă nicio legătură așadar cu conceptul mai larg, însă trupa a abordat această temă specifică într-o melodie care, pe versiunea CD, era ascunsă. 

„The Real Song for the Deaf” poate fi acum găsită pe site-urile de streaming ca melodie separată, diminuându-i surpriza inițială.



Conform explicațiilor basistului Nick Oliveri, care a fost principalul compozitor al albumului alături de Josh Homme, titlul „Songs For The Deaf” a fost ales pentru disc pentru că este atât de greu, încât până și surzii îl pot auzi. 

La tobe este Dave Grohl, care își lua ceva timp liber din Foo Fighters pentru a cânta pe album. În cea mai mare parte, finalizase sesiunile pentru albumul „One By One”, dar avea nevoie de puțină pauză, așa că alăturarea de QOTSA și de prietenul său, Josh Homme, a fost o modalitate bună de a se reîncărca. „Songs For The Deaf” a fost lansat în august 2002, urmând „One By One” al Foo Fighters, în octombrie. În mai și iunie, Grohl a făcut câteva turnee cu Queens Of The Stone Age.

Un alt invitat al albumului a fost solistul Screaming Trees, Mark Lanegan, care a cântat și/ sau a împărțit creditele pentru compoziție pentru „No One Knows”, „A Song for the Deaf”, „A Song for the Dead” și „Hangin' Tree”.

Mark Lanegan, QOTSA și Dave Grohl, la Rock Werchter, în 2002:

Foto: Getty Images/ Guliver.

Web radios