De prea multă vreme ne confruntăm, ca popor, cu aceeași dilemă. Care îngrașă mai tare? Popcornul sau pufuleții? Ei bine, războiul a luat sfârșit. Doctorul Adrian Copcea, nutriție, diabet și boli metabolice, și-a dat verdictul azi-dimineață la „Morning Glory”!
Răspunsul medicului e surprinzător. Popcornul îngrașă mai tare, cu toate că e mai sănătos decât pufuleții. „Asta e ciudat, pentru că popcornul e varianta mai bună dintre cele două, fiind porumbul integral, pe când pufuleții sunt un porumb mai rafinat, cu o structură chimică destabilizată. În general, în nutriție, recomandăm alimente cât mai apropiate de structura lor naturală”, a declarat doctorul. „La pufuleți, totuși ce e rău? Că au aer... Și când respir mă îngraș...”, a continuat Răzvan Exarhu.
Medicul susține că nu putem slăbi mâncând alimente umflate cu aer. Aerul din pufuleți nu are niciun efect, de fapt. Singurul scenariu în care putem slăbi cu aer e atunci când vorbim de intervenții precum balonul gastric, însă procedura se efectuează doar cu acordul medicului, după o serie viguroasă de analize și controale.
„Putem pune pufuleții pe lângă ceva pentru a-i face sănătoși?”, a întrebat Exarhu. Doctorul a spus că, de principiu, pufuleții sunt un fel de carbohidrați și, atunci, formula pe care Adrian Copcea a mai subliniat-o și în alte rânduri, rămâne adevărată și în acest caz. Carbohidrații cu proteină, fibră și grăsime alcătuiesc o masă completă. De aceea, mămăliga cu brânză și smântână e un fel foarte apreciat la noi.
„De ce sunt pufuleții periculoși?”, au vrut gloryoșii să afle. Pentru că sunt prea rafinați. Există pe piață tot felul de pufuleți diferiți, simpli, integrali, cu arome și așa mai departe. Doctorul a văzut în străinătate și pufuleți integrali fortificați cu vitamine. Însă, o idee foarte importantă, pe care doctorul a simțit nevoia să o puncteze din nou, e legată de mitul despre carbohidrați. Aceștia nu sunt nesănătoși. Din contră! Carbohidrații reprezintă principala noastră sursă de energie, pentru că ne asigură glucoza în cea mai simplă și ușor-de-prelucrat formă pentru organism. „Demonizarea carbohidraților provine din modele alimentare, cum e keto”, a spus doctorul.
Încă un mit discutat azi-dimineață a fost proverbul „Micul dejun ia-l singur, prânzul cu cei dragi, iar cina, las-o dușmanului”, cu care doctorul nu e deloc de acord. Rutina zilnică și organismul dictează cum mâncăm. „Îmi place mult modelul spaniol, cu siesta și o masă consistentă la cină. Depinde de cum îți obișnuiești corpul”, a spus doctorul. Dacă ai nevoie de mai multă energie dimineața, poți opta pentru un mic dejun mai sățios, însă, dacă seara ai nevoie de o masă mai consistentă, atunci poți mânca liniștit. A mânca seara nu îngrașă!
În orice caz, vorba gloryoșilor rămâne asta: „Spumantul ți-e prieten dimineața, ți-e prieten și la prânz și seara, e aliment!”
Ascultă emisiunea integrală de azi-dimineață, sub formă de podcast, pe rockfm.ro!