Când spun cuplurile căsătorite că au ajuns la limită? Cât de fragilă e, de fapt, căsnicia, în România? Ei bine, durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani, rată care ne plasează pe ultimul loc în Europa.
În 1,4% dintre cazurile de divorțuri la români, este vorba despre violență fizică. O altă cauză a divorțurilor e alcoolismul, tot 1,4% dintre cazuri. Infidelitate conjugală e un motiv pentru 2% dintre situații, iar cauzele combinate reprezintă 2,8%. La divorț, soții au mai invocat alte situații, în proporție de 28,2%. Iar cele mai multe, aproximativ 64%, au loc cu acordul părților.
Laurențiu Coman a venit azi-dimineață în studioul Rock FM, pentru a ne explica exact cât de ușor e să strici o căsnicie. Avocatul a adus în discuție o colecție stufoasă și interesantă de motive de-a dreptul penibile pentru care lumea divorțează.
În primul rând, „da, chiar trebuie să ai motive ca să divorțezi!”, după spusele invitatului. În vremurile noastre, trebuie să avem un motiv întemeiat pentru a ne despărți de consoartă. Nepotrivirea de caracter nu mai e atât de ușor de invocat, ca în perioada imediată după Revoluție.
Neglijența familială ar putea constitui un fond pentru divorț. Așa cum a observat Răzvan Exarhu, dacă nu duci gunoiul niciodată, se poate considera neglijență. Faptele repetate sunt elementul cheie aici! Dacă nu faci ceva de repetate ori, sau faci ceva de, în detrimentul familiei, de mai multe ori, poți fi acuzat și divorțat într-un timp destul de scurt!
Femeile care își iau prea multe pisici ajung, de cele mai dese ori, să divorțeze. Se pare că unele femei exagerează când vine vorba de animalele de companie. „Femeile exagerează?”, a întrebat șocat Exarhu. Se pare că, în aceste cazuri, bărbatul nu mai are fizic loc pentru el însuși în casă. „L-au gonit ca pe un câine!”, a exclamat Răzvan.
Papagalii pot da de gol infidelitatea! Laurențiu Coman știe un caz în care papagalul familiei repeta „divorț”, „Te iubesc!” și „Ai răbdare!”. Soțul a încercat să justifice limbajul păsării, declarând că a învățat de la televizor, însă nu a fost crezut.