Albumele solo „The Madcap Laughs” și „Barrett”, Barrett nu și-a schimbat stilul de a crea muzică, rămânând fidel erei psihedelice cu care ridicase Floyd. Trupa și-a susținut prietenul în noua carieră, David Gilmour a servit ca producător, adăugând chitară, bas, tobe, după cum era necesar. Richard Wright contribuind cu câteva părți de clape.
„A fost iadul pe pământ”, își aduce aminte David Gilmour despre sesiunile de înregistrări ale ultimului album, „Barrett”. „Dar știi, mereu am simțit că există un talent acolo; a fost doar o chestiune de a încerca să-l scoatem la lumină, pe înregistrare, astfel încât oamenii să-l audă și, desigur, Syd nu ne-a făcut munca ușoară”.
Aproximativ 15 sesiuni au avut loc între februarie și iulie, înainte de lansarea „Barrett”, pe 14 noiembrie 1970. Multe blocaje au apărut din cauza angajamentelor lui Gilmour și Wright cu Pink Floyd, trupa lucrând la „Atom Heart Mother”.
„Încercam să-l ajutăm pe Syd cum puteam, mai degrabă decât să ne facem griji să obținem cel mai bun sunet de chitară. Lasă asta! Ideea era doar să intru în studio și să încerc să-l fac să cânte”, își aducea aminte și spus Wright, într-un interviu pentru Mark Blake, în 1996.
Singura apariție live a lui Syd Barrett – pe 6 iunie 1970, la Olympia din Kensington – a oferit o nouă perspectivă asupra problemelor de sănătate cu care se confrunta. Barrett a reușit să cânte doar patru melodii, înainte de a ieși de pe scenă, cu chitară cu tot, lăsându-i pe membrii de acompaniament, David Gilmour și Jerry Shirley (tobe), să se întrebe dacă se va întoarce. N-a făcut-o.
Syd Barrett, 1970, Getty Images.
În timp ce Barrett avea să izoleze în cele din urmă de restul lumii și să renunțe la tot, trupa nu a uitat niciodată de vechiul prieten și coleg. Spiritul lui Barrett a persistat ca o fantomă din trecut, apărând mereu în diferite piese, înainte de a primi propriul omagiu pe „Wish You Were Here”.
Oricât de mult a respectat Floyd dorințele familiei lui Barrett, păstrându-și distanța față de vechiul lor prieten, totuși au găsit timp să-și aducă omagiu muzicii pe care a creat-o, chiar interpretând piese precum „Astronomy Domine” în setlist-urile lor, astfel încât banii câștigați să meargă și către Barrett.
Foto: Getty Images/ Guliver.