Alegerea neconvențională pentru primul single de pe „The Joshua Tree”: „With or Without You”

Pentru mulți, „With or Without You” suna ciudat pentru sfârșitul anilor ’80, după cum remarcau chitaristul Edge și Bono în documentarul „Classic Albums”. Piesa nu numai că era diferită de hiturile de radio ale vremii, ci și pentru tot ceea ce înregistrase U2 anterior. „Privind în urmă, înțeleg că totul era decalat de ceea ce era în jur”, spunea Bono

Asta a făcut-o o alegere neconvențională pentru primul single U2 de pe „The Joshua Tree” și a introdus o nouă abordare în sound-ul trupei.

Însă, dintre toate piesele de pe „The Joshua Tree”, „With or Without You” este cea mai veche, venind din zilele turneului U2 „The Unforgettable Fire”. Solistul U2, Bono, a fost principalul motor din spatele piesei, după ce a creat o structură de acorduri care a fost înregistrată ca demo de către trupă la sfârșitul anului 1985.

Când sesiunile pentru următorul album U2 au început, un an mai târziu, nimeni, în afară de Bono, nu a mai vrut piesa. Bono a fost singurul care a insistat, melodia însemnând mult pentru el personal, cu versuri scrise despre rolul său dublu, ca star rock și soț . Prietenul său, Gavin Friday, a fost de acord și l-a ajutat pe Bono să rearanjeze piesa în studio, fiind convins că poate deveni un hit. 

Privind retrospectiv, mișcarea a fost câștigătoare, „With or Without You” devenind primul single U2 pe locul 1 în SUA și primul care a avut o clasare mai bună în America de Nord decât în Regatul Unit. Cântecul a trecut de la „Infinite Guitar” la o popularitate infinită, devenind una dintre cele mai cunoscute melodii ale U2, și care continuă să fie prezentă constant în live-urile lor.


Web radios