Cum supraviețuim în trafic? De vorbă cu Alexandru Filip, pilot de raliu

Pilotul de raliu Alexandru Filip a venit azi la „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” pentru a ne spune cât de important e să conducem preventiv, cât de periculoase sunt proastele obiceiuri în trafic și despre cum ne putem feri de TIR la drum lung

Invitatul de azi de la „Morning Glory” a subliniat câteva obiceiuri și situații care ne pun viața în pericol. Pilotul de raliu Alexandru Filip ne atenționează asupra faptului că un stil de condus defensiv e vital atât în traficul bucureștean, cât și la drum lung. 

Răzvan a menționat câteva statistici. 5% dintre accidentele din România au loc noaptea, 20% pe înserat, iar trei sferturi, ziua, în condiții bune pentru condus. „De ce au loc atâtea accidente pe lumină, pe vreme bună, cu trafic minimal?”, a întrebat realizatorul.

„Atunci când vizibilitatea e redusă și vremea e rea, suntem mult mai atenți la drum. Majoritatea accidentelor se produc pe o rază de 10 kilometri de la domiciliu, de drumuri pe care șoferii le parcurg în fiecare zi”, a subliniat Alexadru Filip. „Un alt exemplu e drumul către destinația de vacanță. Singurul scop al șoferului e să ajungă acolo, așa că e mai atent la procesul călătoriei, face mai multe pauze, e mai atent”.


Un moment emoționant a fost când Răzvan a povestit despre accidentul lui Ionuț Ivana, directorul de imagine cu care a pornit emisiunea „Ac De Siguranță”. Un șofer de TIR l-a depășit când mergea pe motocicletă, remorca a deraiat, iar Ionuț și-a pierdut viața. „Există modalități de a prevedea astfel de accidente? Cum te poți apăra de astfel de situații?”, a întrebat acesta. 

Soluția lui Alex Filip e condusul defensiv. Invitatul a spus că ne putem feri de TIR, lăsându-l să treacă primul curba, spre exemplu. „Calitatea așa-zișilor șoferi profesioniști scade”, a atenționat invitatul. Așa că cel mai bine păstrăm distanța față de autovehiculele cu gabarit mare, mai ales pe serpentine. Încă un sfat al pilotului e să fim atenți la bordul mașinii și să reducem viteza generală a mașinii cu 5 kilometri pe oră, pentru mai multă siguranță. 

Invitatul ne încurajează să ne îmbunătățim timpul de reacție și atenția, prin a evita conversațiile lungi și stresante la volan. Totodată, e periculos să aplicăm machiaj la volan, să ne filmăm sau fotografiem la volan, așa cum vedem influencer-ii. Așa-zisele „storytimes” mai pot aștepta până ajungem la destinație. 

Morning Glory - 30.05.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:14:30

Morning Glory - 20.07.2024 - ELECTRIC CASTLE Day 3

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:26:22

Morning Glory - 19.07.2024 - ELECTRIC CASTLE Day 2

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:28:48

Morning Glory - 18.07.2024 - ELECTRIC CASTLE Day 1

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:10:27

Web radios