O scurtă istorie Compact: aventura incredibilă a unei trupe legendare

Compact e una dintre trupele legendare ale României, cu o carieră de aproape cinci decenii, mii de concerte susținute și hit-uri ce ne vor rămâne întotdeauna aproape de suflet. Ne reîmprospătăm memoria, în legătura cu istoria și importanța trupei Compact, în așteptarea concertului de pe 21 iunie, de la Arenele Romane

Una dintre cele mai longevive și semnificative trupe rock din România, Compact, a fost înființată la Cluj-Napoca în 1976 de chitaristul principal Constantin "Costi" Cămărășan, basistul Teo Peter și bateristul Marius Luca, alături de Cornel Moldovan și Balasz Laszlo. Trupa și-a făcut debutul pe scena Clubului Universitar Babeș-Bolyai, iar în scurt timp a devenit cunoscută atât pe plan local, cât și regional.

Victoria trupei la Festivalul Mediaș din 1981, cu Marele Premiu „Perpetuum Vox Transilvania”, a reprezentat un punct culminant al carierei. În urma triumfului, formația inițială a fost formată doar din Peter și Cămărășan, care mai târziu i-au recrutat pe Paul Ciuci și „Leluț” Vasilescu din trupa Telegraf. Identitatea muzicală Compact a fost stabilită de această nouă configurație, ceea ce a ajutat trupa să urce pe primele locuri în topurile rock românești.

Primul album al Compact a apărut în 1982, în colaborare cu Trupa 2005. Piesele lor au fost difuzate din ce în ce mai mult pe posturile naționale de radio și au devenit din ce în ce mai cunoscuți prin intermediul aparițiilor TV. Albumul „Fata din vis”, din 1984, conținea cântece scrise atât de Ciuci, cât și de Cămărășan, iar albumul „Cântec pentru prieteni” din 1988 a fost compus doar de Ciuci.

Compact, care a susținut peste 6.000 de concerte de-a lungul unei cariere de aproape 50 de ani, a reprezentat România la numeroase evenimente internaționale, continuă să fie o forță proeminentă în industria muzicală a țării. Ne putem bucura împreună, ca între prieteni, de melodiile care au încântat generații de fani. 

Pe 21 iunie, la Arenele Romane, sărbătorim împreună unele dintre cele mai frumoase cântece românești, alături de nemuritoarea formație Compact, la concertul „Cântec Pentru Prieteni”, ultimul din acest turneu.

Web radios