Rock News

Trupele și muzicienii care au modelat stilul fraților Young

Când Angus Young a fost întrebat despre albumul care definește cel mai bine AC/DC, el a optat pentru discul din 1977, „Let There Be Rock”, aducându-și aminte ca fratele lor, George, i-a întrebat pe ceilalți doi ce fel de album vor să facă. Malcolm Young a dat răspunsul „vrem un album care să fie cu chitară hard rock”.

Nu numai chitariștii i-au influențat pe frații Young pentru crearea stilul inconfundabil și atât de ușor recognoscibil al AC/DC, având exemple de la A la Z, când erau întrebați. Sunt însă câtiva artiști care tot revin în declarațiile lor, de-a lungul anilor.

The Rolling Stones

Fiind una dintre cele mai de succes trupe rock din istorie, este greu pentru oricine implicat în gen să nu fie influențat, iar AC/DC nu a facut excepție. Malcolm Young iubea sound-ul bluesy al The Rolling Stones, iar el și fratele său Angus, erau mari fani ai britanicilor. 

Angus și-a amintit că în ultimele sale zile, Malcolm asculta The Rolling Stones:

„Unul dintre ultimele discuri pe care i le-am pus a fost The Rolling Stones, când cântau o piese de blues [2016’s Blue and Lonesome], el a spus că este extraordinar”.


The Who

The Who a fost trupa care, după propriile-i declarații „i-a schimbat perspectiva” lui Malcolm Young asupra muzicii, prin sound-ul mai heavy abordat. 

Young era întotdeauna direct în răspunsurile sale, iar când era mai tânăr și era întrebat ce trupe sunt o inspirație pentru ceea ce face, răspundea imediat: „The Stones și The Who… și cam atât”.


The Yardbirds

Totuși, mai exista un exemplu pentru cum muzica poate capta atenția unui public instantaneu, iar acesta a fost Jimmy Page. Într-o conversație cu Guitar Magazin, Angus Young își aduce aminte de concertul The Yardbirds din Australia, la care a fost alături de fratele Malcolm:

Am fost amândoi împreună și am văzut trupa The Yardbirds – au venit în Australia. Și la vremea respectivă, componența tocmai se schimbase. Cred că inițial îl aveau pe Jeff Beck. Dar mai târziu, când i-am văzut noi, nu-l mai aveau pe Jeff Beck – îl aveau pe Jimmy Page la chitară.
Asta a fost bine, pentru că la acea vreme, acel tip de sunet, mai ales pentru chitară, ieșea în evidență, sunetul era extraordinar. Dar apoi, când a apărut Hendrix, te gândeai, ‘Woah! Asta e un alt nivel la chitară.’ Așa că am devenit un mare fan al lui.




Jimi Hendrix

Jimi Hendrix a apărut pe scena muzicală când Angus Young avea 12 ani. Potrivit chitaristului, a fost fascinat când a auzit pentru prima dată piesa lui Hendrix, „Purple Haze” și în numeroase interviuri îl laudă pe chitaristul american pentru faptul că a dus instrumentul la un alt nivel, depășindu-l cu mult pe Jimmy Page.

Foto: Getty Images/ Guliver.