Rock News

Cum s-a încheiat Bikers For Humanity Rock Fest

Ultima seară de Bikers For Humanity Rock Fest a fost una magică, petrecută alături de Outflow, Sanctuar, Anton, Bucovina, Lupii Lui Calancea și legendara trupă Phoenix, care a devenit ambasador oficial al Bikers For Humanity România. În jur de 4000 de persoane au rămas la festival, până la ultima notă

Ultima seară de „Bikers For Humanity Rock Fest” s-a sfârșit apoteotic, după ore bune de muzică de cea mai bună calitate și de continuă mișcare în public. Line-up-ul de ieri a fost compus din Outflow, Sanctuar, Anton, Bucovina, Lupii Lui Calancea și legendara trupă Phoenix.

Outflow, trupa clujeană de pop rock, a deschis a treia seară de festival. Pe o căldură greu de suportat, ceva lume tot s-a adunat în fața scenei. Băieții au lăsat o amprentă puternică, cu toate că au fost primii din program, cântând un set de piese diversificat ca stil, care a arătat de câte lucruri sunt în stare. Aceștia au participat datorită unui premiu special acordat de Cristian Hrubaru la concursul „Constelații Rock” de anul trecut.

„Fiecare dintre noi am crescut într-un mediu apropiat de muzică, fiecare a început de mic să cânte la instrumente. Înțelegem importanța față de evoluția personală și modul în care te influențează muzica pe care o asculți și cu care crești. Fiind, de fapt, vorba despre de un centru cultural, e clar că va fi promovată muzica de calitate, muzica pe care și noi încercăm să o facem, nu aceea mediatizată la extrem, care se aude peste tot” – Florin Ciotlăuș, Outflow.

Sanctuar a luat, apoi, ștafeta, făcând scena să răsune cu heavy metal autentic bănățean. Mulți dintre cei din public cunoșteau versurile pieselor și le strigau cu putere, aruncând pumnii în aer pe bătaia tobelor. Sunt sigură că au cucerit și noi fani. Sunetul acela nostalgic, pe stilul Iron Maiden, cântat cu mult foc și pasiune, a atras ceva lume în față. Cu toții am intrat în atmosfera lor, parcă din inerție. Sanctuar are un magnetism al ei.

„Foarte tare comunitate asta. Sunt convins, pentru că și noi mai facem parte dintr-un club moto din Timișoara. În general, lumea moto e foarte frumoasă. Motocicliștii sunt priviți ca rebeli tatuați, bețivi și așa mai departe. Motocicliștii fac foarte mult bine pentru persoanele care chiar au nevoie de ajutor. Cât despre cei din Bikers For Humanity, sunt extraordinari. Nu activează într-un singur loc, ci, pas cu pas, acoperă toată țara” – Florin Rugăciune, Sanctuar

Concertul Anton a fost un moment deosebit. Autorii imnului Bikers For Humanity și Cristian Hrubaru au chemat voluntarii motocicliști pe scenă, iar aceștia au urcat cu steaguri în mână și extrem de emoționați. „Ei sunt cei care au în gestiune fiecare acțiune Bikers For Humanity. Ei sunt cei care vă întâmpină. Ei sunt cei care se asigură că avem mâncare, apă, materiale de construcții. Vreau să cunoașteți familia noastră”, a declarat Hrubaru. A cântat împreună imnul, de mână cu copii lor și cu ceilalți voluntari, legănându-se energic pe ritmul piesei.

„Bikers For Humanity înseamnă, în primul rând, puterea exemplului de care este nevoie, înseamnă să fii deschis, înseamnă valori reale, nu filme de import. Înseamnă sufletul imens al motocicliștilor, sufletele libere au avut întotdeauna bună-voința să facă bine” – Ovidiu Anton, trupa Anton

Bucovina a fost un concert mult-așteptat de public. Auzeam, când mă plimbam prin mulțime, pe mulți care povesteau despre ultimele concerte ale trupei la care au fost, care se întrebau când vor intra pe scenă sau care ardeau de nerăbdare să îi vadă pentru prima dată. Odată cu cântarea lor, a început să se lase si răcoarea, așa că publicul numeros a pornit mai aproape de scenă. Ca de obicei, Bucovina a făcut o treabă demențială. Artiștii au transmis o energie puternică către mulțimea de fani, ca o gură de aer proaspăt. Desigur, nu au lipsit cele mai cunoscute piese, „Bucovina” și „Mestecăniș”, cântece la care nu s-a stat locului.

„Sunt și de formare în sociolog, așa că pentru mine, cel mai important lucru e creșterea. Acum 20 de ani, motociclismul, în România, era un soi de apanaj al unei clase aproape paria. Acum, se dovedește că lumea moto este unită și poate reprezenta un factor major de schimbare. Dar ce se întâmplă aici, la Bikers For Humanity, nu are nevoie de nicio altă demonstrație. E suficient să se uite cineva la gașca asta și n-ar trebui să mai zică nimic. Biker-ii din România adunați sub simbolul Bikers For Humanity au făcut deja mai mult decât a făcut Statul. Deci da, e simbolul adevărat al creșterii bune” – Florin Țibu, Bucovina

Lupii Lui Calancea mi-au depășit cu mult așteptările. Nu îi mai văzusem live până acum, însă am ascultat cu plăcere piesele lor. Fiecare detaliu a fost gândit la milimetru, de la costumele de lup, pe care le-au ținut pe ei cât s-a putut de mult, cu toate că încă era foarte cald, până la coregrafia cu pași apăsați și presărată cu câteva cascadorii de breakdance. Spectacolul a ridicat pe toată lumea în picioare. În fața scenei se învârteau hore, se sărea fără pauză, se chiuia cu veselie. Publicul o lua razna la fiecare piesă. Chiar a fost un show incredibil de frumos, care a dat atmosferei cu totul altă nuanță. Înainte ca artiștii să iasă de pe scenă, publicul a urlat ascuțit, ca lupul. Artiștii s-au întors pentru bis, pe ropot de aplauze și chiuit.

Înainte de concertul Phoenix, trupa a fost numită, în mod oficial, ambasador Bikers For Humanity, printr-o scurtă ceremonie, prin care Hrubaru și-a arătat recunoștința pentru sprijinul de lungă durată față de inițiativă. Trofeele au fost făcute de echipa talentată de la Călare Pe Două Roți, aceiași oameni care creează și vând merch-ul oficial al organizației.

„În primul rând, eu respect foarte mult inițiativa Bikers For Humanity și nu de acum, de foarte mulți ani, de când s-a demarat și mă bucur că pot să sprijin și eu, cu formația, acest lucru pe cât se poate.” – Cristi Gram

Phoenix a urcat din nou pe scenă, pregătiți pentru a încheia festivalul în mare stil. Lumea a rămas la fel de energică, până la ultimul moment, din public răsunând fiecare vers, de la începutul concertului, până la final. Una dintre tradițiile trupei e să aducă alături de ei un invitat special. Aseară, Ștefi Popa, solistă Wildchild, a fost chemată să cânte cu formația „Fată Verde”. A ieșit o bucurie de moment, o dovadă clară de frăție și colegialitate. Încă un moment cheie a fost o dedicație pentru Nicu Covaci, „În umbra marelui urs”. Un membru al echipei Phoenix a și filmat câteva clipe, în care lumea cânta și aprindea lanterne, ca să îi trimită, apoi, marelui solist.

În finalul acestui articol, aș dori să subliniez și eu, la rândul meu, cât de multă muncă au depus membrii Bikers For Humanity. Nu a existat detaliu lăsat nelalocul lui, problemă fără soluție, toți au alergat de nebuni prin soare, prin caniculă ca să pună acest eveniment în picioare. Iar Bikers For Humanity Rock Fest e doar partea mai vizibilă, mai veselă a lucrurilor. Activitățile lor, acțiunile pe care le demarează sunt multe și ostenitoare. Totuși, își rup din timpul lor pentru a face un bine, acolo unde este nevoie de ei. E o adunare impresionantă, de oameni incredibili, care pun osul la treabă.

Felicitări Bikers For Humanity pentru unul dintre cele mai frumoase festivaluri din România, pentru comunitatea pe care ați clădit-o și vă mulțumesc încă o dată, din suflet, pentru invitație!

Foto: Gelu Coltău