„Black Album” a împlinit 750 de săptămâni în topul Billboard 200

Este al patrulea album din istorie care a atins această piatră de hotar, după „The Dark Side Of The Moon” de la Pink Floyd (990 de săptămâni în total), „Legend” de Bob Marley (843 de săptămâni în total) și „Greatest Hits”-ul Journey (813 de săptămâni).

„The Black Album”, numit, de fapt, „Metallica” este unul dintre cele mai de succes din punct de vedere comercial și dintre cele mai apreciate discuri din toate timpurile. Lansarea sa din 1991 nu numai că a oferit grupului Metallica primul său album numărul 1, dar single-urile - „Enter Sandman”, „The Unforgiven”, „Nothing Else Matters”, „Wherever I May Roam” și „Sad But True” au transformat Metallica dintr-o trupă extrem de respectată în lumea metalului, dar cu o audiență de nișă, într-un fenomen global. 

Albumul este în acest moment certificat de 16 ori platină, în ciuda nemulțumirilor fanilor mai vechi vis-a-vis de sound-ul mai accesibil și melodios al discului. 

  • Solo-ul de chitară din piesa „Wherever I May Roam” a fost inspirat de muzica tematică a filmelor James Bond, adăugând un accent cinematografic piesei.


  • Renumitul compozitor de film Michael Kamen a contribuit la orchestrarea piesei „Nothing Else Matters”.

Michael Kamen a fost un compozitor prolific de muzică de film și a contribuit la numeroase coloane sonore memorabile („Die Hard”, „Brazil”, „Lethal Weapon”, „Highlander”).




  • Lars Ulrich a avut inițial obiecții puternice împotriva includerii piesei „The Unforgiven” pe album, considerând-o prea lentă și melodică pentru Metallica. În cele din urmă, a devenit una dintre cele mai populare de pe album și una permanentă în setlist-urile de concert.



Foto: Getty Images/ Guliver.

Web radios