Piesa „American Idiot” a trupei Green Day a atins un reper important, înregistrând oficial un miliard de redări pe Spotify

Melodia este piesa de titlu a celui de-al șaptelea album al trupei, câștigător al premiului Grammy și care sărbătorește 20 de ani în 2024. Este a doua piesă a trupei Green Day care intră în clubul ascultărilor de 1 miliard pe Spotify, după „Basket Case”.

Pentru a serba borna de 20 de ani de la apriția discului, Green Day urmează să lansaze o ediție aniversară, pe 25 octombrie.

Pe această versiune există și trei melodii, două demo-uri pentru „Wake Me Up When September Ends”, „Governator” și o versiune VH1 Storytellers a piesei „St. Jimmy”. 

Green Day se află în prezent într-un turneu în America de Nord și urmează să cânte în Japonia și Indonezia, pentru prima oară din 1996 încoace. Trupa a lansat albumul „Saviors” la începutul acestui an. 


„American Idiot”, unul dintre cele mai influente albume ale începutului de mileniu

Inițial Green Day lucra la un alt album numit „Cigarettes and Valentines”, dar în mod misterios, toate înregistrările acelui album au fost furate din studio. În loc să refacă albumul, trupa a decis să înceapă de la zero și a creat „American Idiot”, care a devenit unul dintre cele mai de succes și influente albume ale lor, transformându-i într-un simbol al rockului implicat politic din anii 2000.


„American Iodiot” și „Wake Me Up When September Ends”

Versurile piesei sunt o critică directă la adresa politicii și culturii din Statele Unite din timpul președinției lui George W. Bush și a războiului din Irak. Melodia a devenit un imn pentru mulți tineri nemulțumiți și a jucat un rol semnificativ în definirea spiritului anti-establishment al albumului.


„Wake Me Up When September Ends”, cel mai cunoscut hit al discului, a fost inspirată de moartea tatălui lui Billie Joe Armstrong, din cauza cancerului, în septembrie 1982, când Armstrong avea doar 10 ani. Piesa este procesul de doliu al lui Armstrong, iar titlul se referă la dorința lui de a „trezi” din această perioadă tristă și dificilă. Melodia a fost dedicată mai târziu și victimelor uraganului Katrina, având un mesaj de compasiune și solidaritate.



Foto: Getty Images.

Web radios