10 lucruri pe care poate nu le știai despre Aerosmith

Legendara trupă americană Aerosmith are în spate o carieră de peste 50 de ani, tumultoasă și incredibil de influentă. Parcursul formației în lumea muzicii rămâne și azi un subiect tratat cu mult interes și curiozitate. Iată câteva informații pe care poate nu le știai despre unii dintre cei mai mari artiști ai lumii.

Sunt multe idei care mi se aprind în minte când aud numele „Aerosmith” – sute de milioane de albume vândute în toată lumea, eșarfa lui Steven Tyler legată de stativul microfonului, revoluție muzicală, cea mai longevivă formație în formula originală (cu excepția perioadei 1979 – 1984) și, desigur, culoarea roz („Pink”).  

Aerosmith rămâne una dintre, dacă nu chiar cea mai influentă formație de rock and roll americană din toate timpurile. În 2001, când a intrat în Rock & Roll Hall Of Fame, Scott Schneider a scris despre ei, pentru eseul de includere, următoarele.

„Într-o carieră de trei decenii [la acea vreme], marcată atât de exaltarea amețitoare a suișurilor sale, cât și de profunzimea zdrobitoare a coborâșurilor sale, Aerosmith continuă să întruchipeze eliberarea hormonală a experienței rock & roll a adolescenților americani ca nicio altă trupă din epoca sa.

În anii 1970, cvintetul originar din Boston a jucat un rol major în stabilirea fundamentelor hard rock-ului. Dar, în ciuda rolului său fundamental de a face ca rock-ul să sune mai grandios, Aerosmith nu a renunțat niciodată la misiunea sa inițială de formație rock & roll curajoasă și nepretențioasă. Trupa a păstrat întotdeauna o înțelegere instinctivă a importanței groove-ului, iar melodiile pline de riff-uri și pasaje antrenante au mers întotdeauna mână în mână cu îndrăzneala veselă și sordidă a versurilor pline de ambiguitate ale extravagantului solist Steven Tyler”.


Pot spune, cu toată încrederea, că eseul încă reflectă realitatea actuală a statutului trupei Aerosmith și azi, la 23 de ani de la publicare. 

Iată 10 lucruri pe care poate nu le știai despre această formație legendară. 

1. Începuturi modeste

În anii ’60, tânărul Steven Tyler era un delicvent juvenil, care petrecea timp pe scena locală din Greenwich Village, Boston, fără să aibă succes. Lipsit de direcție și destul de iritat de lipsa de recunoaștere, a plecat către cabana de vacanță a părinților săi din Sunapee, New Hampshire, unde l-a întâlnit pe Joe Perry, care lucra la un magazin de înghețată. Celor doi li s-a alăturat Tom Hamilton, prieten cu Perry, și împreună au format trupa. În anii ’70, s-au mutat în Boston, unde li s-a alăturat Joey Kramer, cel care, ulterior, a dat numele „Aerosmith” grupului. Locuiau împreună, într-un apartament înghesuit și supraviețuiau cu orez și legume. 

2. V-ați întrebat vreodată care sunt adevăratele nume ale legendelor rock? Iată-le:

 - Steven Tyler: Stephen Victor Tallarico 

- Joe Perry: Anthony Joseph Pereira 

- Brad Whitford: Bradley Ernest Whitford Jr. 

- Tom Hamilton: Thomas William Hamilton

- Joey Kramer: Joseph Michael Kramer

3. Originile numelui formației

Înainte de a alege numele Aerosmith, trupa a luat în considerare nume precum ArrowSmith, The Bananas, Stit Jane și Spike Jones.

4. „Dream On”

„Dream On”, primul lor single, este cântecul de la care a început totul. Steven Tyler l-a scris la 17 ani, cu ani înainte ca Aerosmith să se formeze. Cântecul este un omagiu adus tatălui său, un muzician instruit la Juilliard, și a fost interpretat pentru prima dată live la Shaboo Inn din Connecticut în 1969. Despre „Dream On”, Scott Schneider a scris pentru Rock & Roll Hall Of Fame: „Și cu opera majoră de la începuturile Aerosmith, «Dream On», trupa a inventat, practic, balada rock”.


5. „Dude Looks Like A Lady” 

Piesa a fost inspirată de Vince Neil, de la Mötley Crüe. Legendarul compozitor Desmond Child a vorbit despre procesul creativ din spatele hitului Aerosmith din 1987 într-un interviu pentru revista People. 

După ce am avut o serie de succese uriașe cu Bon Jovi, am fost rugat, de către legendarul om de A&R John Kalodner de la Geffen Records, să merg la Boston pentru a lucra cu Aerosmith. Trupa nu mai colaborase niciodată cu un compozitor extern, însă casa de discuri le-a impus să lucreze cu mine.

Am intrat într-un depozit industrial uriaș, unde trupa era pregătită cu o scenă complet echipată, inclusiv un munte de amplificatoare Marshall și un unic microfon pentru vocea solistului, împodobit cu eșarfele lungi și vaporoase ale lui Steven Tyler.

Steven m-a întâmpinat călduros cu zâmbetul său enorm și mi-a făcut cunoștință cu Joe Perry, care era cam indispus. Mi-au cântat o parte de chitară pe dos, care suna ca o muzicuță boogie blues, iar Steven a început să cânte, [linia melodică a refrenului piesei] «Cruisin' for the ladies, da-dap da-dap... cruisin' for the ladies» și m-a întrebat ce părere am.

Primele cuvinte care mi-au ieșit din gură au fost: «Cred că e chiar o porcărie. Sună ca o piesă proastă de Van Halen pe care nu ar pune-o nici măcar pe cel mai prost disc al dușmanului lor». Acum, cu furia pe față și cu brațele încrucișate pe piept, Joe părea gata să mă dea afară.

Steven a intervenit și a recunoscut cu timiditate că, într-un bar, l-a confundat de la spate pe Vince Neil, blondul cu păr lung din trupa Motley Crue, cu o gagică sexy și a început să cânte: «Dude looks like a lady». M-am luminat și am spus: «Ăsta e titlul unui cântec de succes!». 


6. Steven Tyler e un mare fan The Beatles

Emoția lui Steven Tyler a pus stăpânire pe el atunci când l-a întâlnit pe Paul McCartney, într-o baie de la Hammersmith Odeon din Londra. Agitat, el aproape că s-a scăpat pe legendarul Beatle.

7. Documentarul National Geographic

Steven Tyler a fost prezentat în emisiunea „The Incredible Human Machine”, difuzată de National Geographic Channel, unde o echipă de experți a analizat funcționarea internă a corpului său în cadrul unui experiment fascinant.

8. Colaborarea care a străpuns bariere și a salvat cariera Aerosmith

Inițial, nici Aerosmith, nici Run-DMC nu erau încântați de ideea de a face ceva împreună. Ideea de a include părți de rap pe „Walk This Way” îi aparține genialului producător Rick Rubin.

Înainte ca piesa să explodeze în media, în 1986, hip-hop-ul era un curent obscur, underground, susținut de comunități mici și de case de discuri independente. Aerosmith decăzuse, Steven Tyler și Joe Perry nu se mai înțelegeau de niciun fel, calitatea muzicii lor nu se ridica la standarde și, per total, trupa se îndrepta spre un sfârșit dramatic. Rick Rubin producea al treilea album de studio al grupului Run-DMC, „Raising Hell” și încerca să găsească modalități de a aduce muzica hip-hop în mainstream. Totodată, era mare fan Aerosmith. 

Cele două tabere au fost aduse în studio mai degrabă cu forța. Aerosmith primise 8.000 de dolari, bani de care avea neapărată nevoie la acea vreme, iar membrii Run-DMC fuseseră convinși cu greu de către DJ-ul Jam Master Jay. Însă, pe măsură ce croșetau împreună versuri, ritmuri și feluri în care să integreze părțile de rap pe „Walk This Way”, ambele trupe și-au dat seama de valoarea pe care o creaseră. 

Colaborarea a revoluționat felul în care industria muzicală se raporta la hip-hop și, totodată, a salvat trupa Aerosmith. 


9. La jogging cu Nikki Sixx

În timp ce înregistrau albumul „Pump”, Tyler și Nikki Sixx de la Mötley Crüe erau amândoi în recuperare și făceau jogging împreună, hidratându-se și sprijinindu-se reciproc în timpul dezintoxicării.

10. Spirit filantropic 

Aerosmith s-a implicat activ în diverse activități filantropice. Ei au sprijinit organizații caritabile precum MusiCares Foundation, care oferă asistență muzicienilor aflați în dificultate, și Janie's Fund, o organizație care ajută fetele abuzate și neglijate.


Web radios